05.11.2013

Арабски полет

китайски енергийни гиганти
Aмерикански E&P компании намаляват присъствието си в Близкия Изток, но китайски енергийни гиганти са готови да поемат риска и да заемат тяхното място

Навремето Близкият изток беше обетованата земя на енергията. Изобилните запаси от нефт, ниските производствени разходи и благоразположените към инвеститорите правителства гарантираха на енергийните компании стабилна и доходоносна бизнес среда.

Времената се промениха. Политическото дестабилизиране на региона, подхранвано от т. нар. „Арабска пролет”, заедно с откриването на големи запаси от природен газ и петрол в Северна Америка карат все повече компании за добив на нефт и газ да напускат Близкия изток. По този начин производителите на енергия преместват дейността си в Северна Америка и други по-стабилни от политическа гледна точка региони. В момента въоръжените сблъсъци и протести в целия регион представляват постоянна реална опасност за инсталациите и служителите. Миналогодишната атака над съоръжение за ВПГ в Алжир, завършила със смърт, показа, че дори и региони, които преди са се считали за не особено застрашени, сега са потенциални мишени.

Логичната реакция на производителите е да преценят рисковете спрямо печалбите и да се преместят на друго място, ако рисковете започнат да надвишават печалбите, и така сякаш се достига до повратен момент в преценката на ситуацията. Наскоро Occidental обявиха плановете си да се разделят с до 40% от звената си в Северна Африка и Близкия Изток. Делът на Oxy в Оман, Катар, Ирак и Иран се оценява на приблизително 20 млрд. долара. През втората половина на август Apache продадоха 33% от своя Egyptian дял за 3.1 млрд. долара на Sinopec Group, дъщерно предприятие на China Petrochemical Corporation. Същевременно Shell, Exxon, и Chevron работят по изграждането на едно от най-големите производствени звена за ВПГ на планетата в Австралия– ход, който подчертава осезаемото преместване на производствени звена към политически стабилна среда. /-> Прочетете статията ни: Енергийният възход на Австралия/

Въпреки това се вижда светлина в края на тунела за Близкия Изток като световен център на производство на енергия. Все пак регионът все още разполага с огромни запаси от нефт , които са леснодостъпни и следователно евтини за добив и преработване. Докато цените на нефта са в подем, скъпоструващото производство в Северна Америка и подобни локации ще бъде приложимо. Когато обаче цените на нефта падат, производството с по-малко разходи в Близкия Изток и Северна Африка отново става много по-атрактивно, въпреки рисковете. Освен това американските E&P компании може и да намаляват присъствието си в Близкия Изток, но други инвеститори, най-вече китайски енергийни гиганти като China Petrochemical, няма да имат нищо против да поемат риска и да заемат тяхното място.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.