01.03.2013

Гилотина / Guillotine – Дума на деня

Гилотина – не, това не е изобретателят. По време на Френската революция, през 1789г. д-р Гийотен предложил справедлив начин за извършване на екзекуции. Общественото положение на жертвата не трябвало да има значение дори в смъртта. След известни проучвания и доста работа на комитетите, гилотината била предложена да изпълни тази задача и я изпълнявала сравнително доскоро във Франция –  до 1981 година.

Гийотен е човекът, предложил съоръжение, кръстено на негово име, да се използва за специфична цел. По време на Френската революция през 1789 г., д-р Гийотен, доктор по анатомия, предлага да се въведе принципът на равноправие при налагането на смъртно наказание. Всички мъже и жени е трябвало да бъдат екзекутирани по един и същи начин – чрез обезглавяване. Не е трябвало да има разлика в метода на умъртвяване заради разликата в социалното положение – дори в смъртта е трябвало да се съблюдава равенство. Тогава се създава комитет, който да открие подходящия метод. Основната цел на комитета е била да се намери такъв начин за умъртвяване, който да е едновременно бърз и да отговаря на критерия за равнопоставеност.

По това време са извършени много изследвания в тази област. Работата на комитета е била много интензивна. След дълги дебати той стига до извода, че гилотината е хуманно решение на проблема. И така тя е предложена и получава одобрението на членовете на комитета. Превръща се в официалния начин за прилагане на смъртно наказание във Франция. Умъртвяване чрез гилотина е осъществено за последен път през 1977 г., преди премахването на смъртното наказание през 1981 г.

Думата навлиза в английския език почти веднага. Репортажите за случващото се по време на Френската революция се поглъщат жадно навсякъде по света. В един от тях от 1793 г. пише следното: “в 12 и половина гилотината отряза главата й от тялото”. Няма конкретно описание как функционира съоръжението, защото всички вече знаят прекрасно за какво става въпрос.