26.10.2016

10 уникални факти за България

Няколко уникални факти за България, известни на преводачите от българския клон на международна фирма за преводи EVS Translations:

1.… Марк Зукърбърг има български корени? Той е кръстен на дядо си Марко, който е емигрирал от България през 1940 г.

2.… България е първата страна, в която е уволнен политик, защото е играел на Farmville в работно време? Съветникът Димитър Керин от Пловдив се грижел за виртуалната си ферма дори по време на официални срещи, като използвал служебния компютър.

3.… Под игото, на английски език: Under the Yoke, е най-известното произведение в българската литература? Писателят Иван Вазов го написва по време на своето изгнание в Русия. Разказва се за любов и война и отразява Руско-турската война между 1877 и 1878 г. През декември 1893 г. романът е публикуван за първи път на английски език от Heinemann’s International Library.

4.… най-старото златно съкровище в света е открито в България във Варненския некропол? То е на над 7000 години.

5.… България е известна с розовото си масло? Историята на българската маслодайна роза, роза дамасцена, датира от 17 век – отглежда се в област, наречена „Долината на розите“, където цветята са защитени от вятъра по време на цъфтеж. 1000 розови листенца са необходими за производството на един грам розово масло!

6.… едно от най-добрите кисели млека произхожда от България? Това се дължи на особена млечнокисела бактерия, наречена Lactobacillus bulgaricus, която може да се открие само във въздуха в България. Тази бактерия трансформира лактозата в млечна киселина, като придава на киселото мляко характерната за него плътност и кисел вкус.

7.… България е трета с най-висок брой IT специалисти на глава от населението? Софтуерната индустрия расте с 30% на година.

8.… България е най-старата държава в Европа, която не е променяла името си от основаването си през седми век сл. Хр.?

9.… когато България се присъединява към Европейския съюз, броят на официалните азбуки в ЕС нараства от две на три? – Освен латинската и гръцката азбука от 2007 г. има и кирилица.

Гледка от офиса на EVS Translations в София
Гледка от офиса на EVS Translations в София

10.… София, столицата на България, е единственият голям европейски град, който се намира само на 15 минути от планина? Тази планина се нарича Витоша.

На тази гледка се наслаждават и преводачите от българския клон на EVS Translations в София.