18.07.2016

Украйна: кой би могъл да си представи?

Факти за Украйна
Факти за Украйна: кой би могъл да си представи? – EVS Translations

Украйна сигурно е хубаво място, защото малко хора я напускат. Според скорошно проучване приблизително 77% от украинците никога не са били извън Украйна, а други 36% никога не са напускали окръга си.

Дори и да не сте фен на операта, най-вероятно сте чували или знаете песента „O Sole Mio“ (Слънце мое на италиански език). Макар добре известната неаполитанска песен да е написана през 1898 г. от Джовани Капуро, музиката, композирана от Едуардо ди Капуа, е написана и вдъхновена от обиколка на Крим.

Ако им предоставите карта на Европа, повечето хора биха потърсили центъра на Европа някъде в Австрия или Словакия, но истинският географски център на Европа е в Украйна и лежи близо до Рахов в Югозападна Украйна. Близо до мястото съществува знак, открит и обозначен от австро-унгарски експерти, на който пише: „Постоянно, точно и вечно място. С използване на специална апаратура, произведена в Австрия и Унгария, с отчитане на меридианите и паралелите, много точно определи Центъра на Европа. 1887 г.“

Писмените кодекси определят правителствата, а в модерния свят малко документи имат толкова голямо или дотолкова широко разпространено влияние, колкото Конституцията на САЩ от 1789 г. и Френската конституция от 1791 г. И все пак те съвсем не са първите. Първата известна конституция, озаглавена Пактове и конституции за правата и свободите на Запорожката войска с автор украинския казак Пилип Орлик, е написана през 1710 г., като предшества посочените по-горе документи със 70 години, а авторитетния трактат За духа на законите на Монтескьо с почти 40 години.

Най-дълбоката метростанция в света се намира в Киев, столицата на Украйна. Страната проектира най-тежкия самолет Aн-255 Мрия. Украйна разполага с най-дългия музикален инструмент в света – трембита, и със спиращата дъха железопътна линия, обградена от зелени арки, позната като „Тунелът на любовта“.

Ако ви е интересно да научите други факти за Украйна, нашите вътрешни преводачи, носители на украинския език, са на разположение да ви ги разкрият.