19.07.2016

Индонезийска рупия / Indonesian Rupiah

Индонезийска рупия
Индонезийска рупия / Indonesian Rupiah – Дума на деня – EVS Translations

Чакай малко, това не е ли Индия?“ Ще ви простим, ако мислите, че това не е правилната държава – наистина редица държави в Югоизточна Азия и Индийския субконтинент използват разновидност на тази дума, когато имат предвид валутата си – от индийската и пакистанската рупия през малдивската руфия и чак до днешната ни тема – индонезийската рупия.

Макар индонезийците да ползват рупията, в действителност в самата дума няма нищо индонезийско. Въпреки че се използва като национална валута от 70 години и някои нейни разновидности се секат на местно ниво от 1700 г., както и останалите гореспоменати регионални валути, самата дума е заимствана от хинди (rūpaya). Възникнала като санскритската дума rūpya, думата означава буквално „ковано сребро“ с допълнително значение на подпечатан или пресован с изображение или друго подобно, което предполага монета.

Що се отнася до това защо и как рупията се превръща в националната валута, това е резултат от влиянието на нидерландците и японците. Когато пристигат в Индонезия през 1600 г., освен останалите използвани валути нидерландците въвеждат национална валута за областта. Тя става гулден на Нидерландска Индия (гулден е българският превод на нидерландската валута gulden, която от своя страна е съкратен вариант на думата от средновековен немски guldin pfenninc – „златно пени“). Въпреки това, както се посочва в цитат от 1914 г. от произведението на Артър Уолкът Java & Her Neighbours (Ява и нейните съседи), между езиците има някаква връзка: Шофьори, хамали и носачи обикновено наричат гулдена рупия, а половин гулден – стенга.

До началото на Втората световна война гулденът е широко приет в Индонезия. Затова когато японците нахлуват в Индонезия и търсят начин да се установят, под суверенитета на японското правителство се издават хартиени гулдени.

Когато ситуацията в Тихия Океан се променя през 1944 г., в опит да събудят националистически настроения (и да спечелят местни съюзници в Индонезия) японците въвеждат валута в Индонезия, като вместо нидерландския хартиен гулден, изписан на нидерландски, използват „рупия“, изписана на индонезийски.

Макар в крайна сметка нидерландците да си връщат Индонезия от Япония, щетите върху нидерландската колониална икономика и присъствие вече били нанесени, като достигат връхната си точка с първото издаване на независимата индонезийска рупия през 1946 г. През следващата година Encyclopaedia Britannica Book of the Year (Годишна книга на Енциклопедия Британика) документира стойността на валутата: „На 30 октомври [1946 г.] новата Индонезийска република започна издаването на собствена валута – рупията, а на 1 декември обяви стойността й към 1 щатски долар.