14.02.2013

„Голям залък лапни, голяма дума не казвай“

14 февруари е един от най-обичаните празници в българския календар. Романтиците имат възможност да отбележат Свети Валентин на чаша червено вино в чест на Свети Трифон Зарезан. А тази година можем да вдигнем и тост за хранително-вкусовата промишленост в България.

Наскоро качеството на тази индустрия пролича от износа на таланти – стотици висококвалифицирани специалисти в хранително-вкусовия сектор, отличили се с уменията си в хотели и ресторанти зад граница.

Нарастващият износ на продукти през 2012 година може да се окаже трамплин към по-добри времена, когато талантите ни ще остават в страната, а висококачествените ни стоки ще се изнасят по цял свят. През първата половина на 2012 година износът от България към страни извън ЕС скочи с над 10 процента, с обща стойност на продажбите от почти седем милиарда евро.

Списъка на неевропейски дестинации за износ оглавяват съседите ни – Турция, Македония и Сърбия, но скокът в търговията с Китай, Русия и Съединените щати е дори още по-обещаващ.

Какво може да предложи България на световния хранително-вкусов пазар?

Преди 30 години ние бяхме вторият най-голям производител на вино, но политическите промени и несигурност доведоха до спад в продукцията. Днес този сектор се възражда, както качествено, така и количествено, с множество лозови масиви и национално производство от над 100 милиона литра годишно. Ключови вносители на българско вино са както Русия, така и появилите се на хоризонта доходоносни азиатски пазари.

Всеки, който се съмнява, че България има какво да допринесе в международната кухня, нека погледне растящия брой посетители, наслаждаващи се на кулинарни обиколки из страната ни. Всеки регион добавя своя мерудия към гозбата, а контролът на качеството в хранително-вкусовата ни промишленост отваря вратите за нарастващия износ. Очаква се окончателните цифри за 2012 година да потвърдят, че сме подобрили рекорда си по износ на храни от 1985 г. Стабилните ни търговски отношения със Съединените щати са подкрепени от нова дейност в арабския свят, а по-точно износ на домашни птици и млечни продукти за Катар и Саудитска Арабия. 122-те птицеферми у нас отглеждат приблизително 2,33 милиона кокошки за висококачествено месо и яйца, на които се радва все по-голяма част от света.

Големи възможности се откриват не само пред износа на месо от домашни птици, но и на свинско. В Китай, например, цените на свинското са по-високи от всякога. Китай е водещ производител и консуматор на свинско месо в световен мащаб, произвеждайки 46 милиона тона годишно, но консумирайки много повече. Освен това китайският консуматор е любител на някои разфасовки месо, които европеецът пренебрегва. Успешните износители на свинско за Китай ще потвърдят, че и там, освен пържолите и бекона, на почит са и карантията, краката и ушите.

Наистина, високото качество на българските храни и вино говори само за себе си, но също така е необходимо износителите да се обърнат към своята целева аудитория красноречиво и убедително, на разбираем език. Ние в EVS Translations можем да Ви помогнем да направите това.

Проучванията показват, че адаптирането на посланието Ви на езика на целевата аудитория ще увеличи приходите Ви над шест пъти. EVS Translations може да Ви помогне да отворите вратата към всяка една икономика и да опознаете всяка една култура. Хранително-вкусовата промишленост в България е нещо, с което трябва да се гордеем. Ние можем да Ви помогнем да споделите тази гордост и да се обърнете към света на какъвто език пожелаете.

Празникът в чест на Трифон Зарезан маркира разделителната линия между края на зимата и приближаването на пролетта. Ще може ли подемът в износа на продукти от хранително-вкусовата промишленост да доведе до нов, по-топъл сезон за търговския баланс на България?

Надяваме се.
Вярваме в това.
„Голям залък лапни, голяма дума не казвай“.
Ние в EVS Translations вярваме в силата на словото, но също така вярваме, че е време България да лапне голям залък от световната хранително-вкусова промишленост. Нашият час удари. Нека вземем своя дял.
Да ни е сладко!