16.01.2017

Пухен юрган / Duvet

Пухен юрган
Пухен юрган / Duvet – Дума на деня – EVS Translations

Сега, когато отминаха забавите и празненствата на ранната зима, сме принудени да се справяме с остатъка от сезона – облачно време, в допълнение с пронизващ костите студен вятър, сняг и лед.

В такива дни ставането от леглото рано сутрин за някои от нас е истинска битка. Най-вероятно, обаче, леглата ни нямаше да са чак толкова уютни, ако не притежавахме днешната дума на деня. Така че, нека да разгледаме произхода на пухения юрган – една вещ, заради която отмяната на сутрешната аларма е още по-сладка!

Дали в следствие на регионални специфики го наричате юрган, ватенка, китеник, памуклийка или просто завивка, английският термин duvet произлиза от френската дума със същото произношение, чиито корени пък са в старофренската dum, която означава „пух“.

Думата се появява за първи път в английския език в едно от есетата на Самюел Джонсън от неговото произведение „The Ilder“, което е публикувано през 1759 в едно от изданията на лондонския Universal Chronicle. Там е казано ясно, че: „…Сега трябва да се продадат…няколко duvets за завиване, от пух.“ Може това да ви звучи твърде обобщаващо, но преди възхода на разнообразните синтетични материи, юрганите са представлявали завивки, натъпкани с гъши или лебедов пух.

Историческият произход на пухения юрган ни отвежда в епохата на викингите, а чисто географски той произлиза от северните брегове на Норвегия, което означава, че много преди да се превърне в луксозната придобивка, която познаваме днес, пухеният юрган е бил една вещ от първа необходимост за оцеляването в сурови условия.

До 1500 г. тези пухени завивки вече се използвали в цяла Европа, а качеството им се превърнало в символ на социалния статус. Всеки, който си спомня приказката на Х.К. Андерсен от 1835 „Принцесата и граховото зърно“, ще си спомни и това, че принцесата, демонстрирайки своя социален статус, спи върху 10 юргана с гъши пух.

Пухеният юрган запазва позициите си на скъп продукт до ранния 20 век. През 1841 The Times публикува реклама за пухен юрган, която гласи: „Тези елегантни завивки са подходящи както за леглото, така и за кушетката или кабриолета.“

И макар че до 1950 множество продажбени отдели в Обединеното кралство го предлагат, пухеният юрган достига до масовия пазар едва когато магазинът за обзавеждане на дома Habitat отваря врати.

А благодарение на напредъка на производствените методи пухените юргани не само, че са по-достъпни днес, но имат и разновидности, подходящи за различните сезони, така че, независимо колко е студена зимата, винаги се намира пухена завивка, която е достатъчно тежка или лека, за да съответства на Вашите нужди.