31.08.2016

5 неща от България, които ми липсват

България
“5 неща от България, които ми липсват”, споделено от един от онлайн маркетинг специалистите на EVS Translations

Споделено от един от онлайн маркетинг специалистите на EVS Translations

Няколко неща, които ми липсват от моята родина като български емигрант:

Времето
Не ме разбирайте погрешно – не казвам, че моята родина се слави с най-хубавото време, но поне е ясно и знаем кога е зима и кога – лято. Докато в Германия (страната, в която съм в момента) пакетът за защита от атмосферните условия обикновено включва топло яке, чадър и слънцезащитен крем, тъй като небето може да се промени много пъти през деня.

Плодове и зеленчуци
Българската кухня не е сред най-впечатляващите, но когато стане въпрос за плодове и зеленчуци – тяхната сладост и вкус могат наистина да доставят наслада на небцето. За разлика от повечето западни съвършено чисти и безупречно калибрирани хранителни продукти от супермаркетите българските плодове и зеленчуци идват в произволна форма и размери, но вкусът си струва всичките кривини и несъвършенства.

Прямота
Българите определено не са най-приятелски настроените хора, но досущ като нашето време ние сме изключително прями. Нашите настроения са лесни за разпознаване и както повелява културното правило, ние не изпращаме смесени или объркващи сигнали – много малко вероятно е някой да попадне в капана на лицемерната учтивост и да не произнесе ясно, така да се каже, имената на своите приятели и врагове.

Културата на клюкарстване в кафенетата
Хвърлете вината върху комунистическия режим, който ни научи как да „убиваме времето“, или върху културата ни да наблюдаваме и коментираме всекиго (не очаквайте от нас да си гледаме работата), но ние сме ненадминати в това да седим вътре и вън, наблюдавайки минувачите. Очаквайте да срещнете много българи, които са професионалисти в прекарването на времето си в клюкарстване ден след ден в различни изпълнени с живот кафенета.

Безплатен Wi-Fi навсякъде
Ако видите празно кафене в България, причината може да е, че собственикът не предлага безплатен Wi-Fi на клиентите си – грях, който никой българин не може да толерира. Все пак какъв е смисълът да посетите ресторант, бензиностанция, болница, музей, институция, търговски център, фитнес зала или ваш съсед, ако не можете да се „логнете“?!

Ако искате да се свържете с автора на тази статия или имате въпроси относно езикови услуги, не се колебайте да се свържете с нашия офис в София.