27.10.2016

Кимион / Cumin

Кимион
Кимион / Cumin – Дума на деня – EVS Translations

От индийското ястие корма и кебапите до чили кон карне (чили с месо), днешната дума е един невъзпят герой от света на подправките. Тя не е така остра на вкус като канелата и карамфила, нито е толкова люта като пипера и горчицата, а е сред подправките, чийто вкус трудно може да се опише, но придава на храната или сезонните миксове топлина и някои специфични вкусови нотки. И макар винаги да е бил донякъде пренебрегван − като барабаниста на любимата ви група − хората вече започват да осъзнават значението на кимиона. Но преди да се вгледаме в бъдещето, трябва да разберем миналото.

Самата подправка представлява изсушени семена от Cuminum cyminum и преди да се смели прилича на ким и копър. Първоначално култивиран в Персия и Средиземноморието, свидетелствата за употребата на кимион датират още от преди 4000 години и са открити при археологически разкопки край иракския град Тел ед-Дер. Благодарение на търговията подправката достига до Египет, където е била използвана в процеса на мумифициране, до Гърция, където присъства на трапезата в роля, подобна на тази на черния пипер; от Индия се разпространява из Югоизточна Азия, а испанците и португалците я пренасят до Северна и Южна Америка. Днес кимионът се отглежда по цял свят в тропическия, субтропическия и средиземноморския климат, като Индия произвежда 70% (а консумира 63%) от годишния добив от 300 000 тона (това е сериозно количество гарам масала!).

Самата дума cumin (кимион), която в староанглийски се е произнасяла като cymen, има доста дълго потекло. По пряка линия тя идва от латинската дума cuminum − форма на гръцката kyminon, която пък ни връща към ранната гръцка писменост, староеврейския и акадския език, за да стигнем до първоизточника − шумерската дума gamun. Думата не само има дълго потекло, но и употребата й в английския език е също толкова дълга: за пръв път се появява в превода на крал Алфред на Pastoral Care от папа Григорий (около 897 г.), където пише следното: „…изплащате десятъка с мента, копър и кимион“. Любопитно е, че староанглийският начин на изписване cymen и междинният начин на изписване comyn са използвани до появата на речника на Натан Бейли през 1736 г. Dictionarium Domesticum, където пише: „Смята се, че кимионът (cumin) е добър за стомаха“.

Като изключим самия вкус, онова, което наистина мотивира хората да използват кимиона в готварството, са откритите напоследък полезни свойства за здравето. Така например кимионът, освен че е богат на антиоксиданти, намалява холестерола, полезен е за сърцето, укрепва имунната система и подобрява костната плътност.

Така че не се притеснявайте да си поръчате голяма купа с чили или цяла порция с масала − това е добре за здравето!