15.02.2017

Облачно / Overcast

Облачно
Облачно / Overcast – Дума на деня – EVS Translations

За онези от нас, които живеят в Северното полукълбо по това време на годината, е лесно да повярват, че небето има само няколко нюанса на един единствен цвят − сивия.

След като разгледахме „пухения юрган“ като достатъчно основателна причина да си останем в леглото, днешната дума, особено като имаме предвид настоящия сезон, e също толкова сериозен аргумент да не искаме да излезем от къщи, а още повече изпод завивките.

Естествено, говорим за английската дума overcast (облачно). И макар че повечето от нас знаят какво означава, все пак си струва да се поровим малко по-дълбоко в значението ѝ, имайки предвид, че е способна да промени отношението ни към деня и перспективите за него само щом погледнем през прозореца.

Тя навлиза в английския език през 14 век като минало причастие на самата дума overcast, която е просто съчетание от думата over (отгоре) и глагола cast  (хвърлям). Така че, когато англичаните казват, че небето е overcast (облачно), те искат да кажат, че облаците са били буквално нахвърляни над нас или напълно ни покриват, което е доста по-различно от такива наземни фактори като мъглата.

Англоговорящите днес употребяват и други думи за мрачно небе. Те могат да кажат, че небето изглежда dull (мъгливо) или gloomy (навъсено), но интересното е, че това не трябва да се бърка с облачното небе. Защото според метеоролозите, времето е облачно само тогава, когато поне 95% от небето е покрито с облаци.

Първата известна употреба на думата е от главния търговец на една английска фабрика в Япония, Ричард Кокс, който пише през 1616 г.: Времето е облачно (overcast), духа силен ураганен вятър, който към вечерта се обърна в тайфун.

Освен това от цитати като този от книгата на Уошингтън Ървинг A tour of the Prairies (1835): „Беше сурова облачна (overcast) нощ“ и от книгата на Артър Патерсън Man and nature on the Broads (1895): Внезапна вихрушка ни помете и тежки дъждовни капки рукнаха от облачното (overcast) небе“, можем да заключим, че освен че се отнася до изпълненото с облаци небе, думата е и вероятен признак за неприятно студено време.

Така че, ако ви се налага да ставате от леглото в облачен ден, особено през това време на годината, може да си извадите снегоходките или да си вземете чадър, просто за всеки случай.