13.03.2017

Патент / Patent

Патент
Патент / Patent – Дума на деня − EVS Translations

Ако сте изобретател, днешната дума е една от основните ви мотивации да създавате нови продукти. Но ако сте човекът, който купува този продукт, тя е една от причините да се оплаквате, че ви се налага да плащате толкова скъпо за него. От друга страна, ако някой с „дълбоки джобове“ се опита да открадне или представи в невярна светлина даден продукт, това ще ви зарадва, ако сте адвокат по патентно право. Най-общо казано, патентите са важен двигател на иновациите в обществото и въпреки че по всяка вероятност срещаме хиляди патентовани артикули всеки ден, рядко се замисляме за думата и значението й.

Нашата дума patent (патент) е съкратена форма на англофренския израз lettre patent, със значение на „отворено писмо“, произлиза от старофренската patente и е вариация на средновековната латинска дума patens, (отворен или достъпен).

И макар връзката между откритостта и нашата модерна дефиниция на патента със значение на „ексклузивни права“ да изглежда съвсем тънка, нека помислим от юридическа гледна точка какво представлява патентът – той е размяна на общодостъпно знание за едно изобретение срещу изключителните права върху изобретението за определен период от време.

Първата известна употреба на нашата дума идва от края на 14 век от „Кентърбърийски разкази“ на Чосър, написан на средноанглийски, където в Пролога той описва един правник: „Един наперен правник – цял сокол, познат от катедралата „Сейнт Пол“…(разбрахме, че патент особен има). Със опитност и слава несравнима…“i, като тук Чосър използва общоприетата дефиниция на думата като разрешение за права или привилегии.

Трябва да минат още два века, преди думата да започне да се употребява в смисъла, в който я познаваме днес: около 1588 г. Джордж Лонж пише до лорд Бъргли, главен министър на кралица Елизабет I, както четем в сборника на Хенри Елис Original Letters, Illustrative of English History (1827), където Лонж иска патентните права, за да създаде стъкларска фабрика в Ирландия, и обяснява как патентът първо е стигнал до Англия: „Долин и Кери получиха патента за производство на стъкло в Англия през септември в деветата година [1566–7] от царуването на Нейно Величество. (Патентът изтича и принуждава Долин и Кери да преотстъпят всички ползи на френските производители на стъкло.)

И така, добро или лошо нещо са по същество патентите? Отговорът е − зависи. От една страна, онези, които ги защитават смятат, че сигурността и финансовата полза от притежаването на патент е важен стимул за създаването на нови и иновативни продукти, които улесняват живота. И точно обратното – онези, които са срещу някои от аспектите на патентното право твърдят, че със създаването на ограничения върху използването на информацията и иновациите или с ненужното увеличение на цената за достъп до информация, патентите изсмукват енергията от свободното обществено пространство и задушават иновациите и креативността. Независимо от това дали смятаме патентите за добри или лоши, всеизвестна истина е, че броят на заявките за патенти в САЩ се е удвоил от 2000 г. насам (от около 296 000 до 590 000 през 2015 г.), а за съдебни процеси във връзка с патенти се харчат приблизително 60 млрд. долара годишно, а това доказва, че патентите са се превърнали в сериозен бизнес.

i Превод Александър Шурбанов