13.02.2013

Петрол, газ и сигурност: защитени ли са тръбопроводите и производствените съоръжения от пирати, терористи и други заплахи?

Петрол, газ и сигурност
Петрол, газ и сигурност

За разлика от миналите поколения терористи, съвременните насочват нападенията си най-вече към „лесни“ цивилни мишени. Сред тези „лесни мишени“ най-честа цел са естествено онези институции или структури, които обещават за агресорите най-опустошително въздействиe. Скорошните нападения над действащо газово находище на „Бритиш Пертролиум“ в Ин Аменас потвърдиха най-лошите опасения на индустрията, а именно, че петролно-газовите дейности по света може все по-често да се превръщат в мишени на радикални екстремисти.

Атаките на активисти по енергийни обекти, разбира се, не са нов феномен. От десетилетия насам операции в Африка, Южна Америка и Близкия Изток са обект на редица заплахи: от въстания на гневни работници до саботаж на тръбопроводи. Но окупирането на Ин Аменас разкри съвсем ново ниво на решителност и организация, тъй като целта на терористите без съмнение бе не само да преустановят операцията, а напълно да разрушат целия обект, като убият колкото се може повече чуждестранни работници.

В резултат на събитията от миналата седмица цялата промишленост ще трябва да преосмисли начините, по които петролно-газовите обекти са защитени понастоящем, и да разработи нови стратегии не само за да се предотвратят широкомащабни нападения от страна на тежко въоръжени екстремисти, но също така и да се стартират процедури относно начините на реагиране при една вече започнала терористична атака. Със сигурност тези въпроси ще занимават съветниците по сигурността и операторите на съоръженията за години напред, но сигурността всъщност започва при източника. Една добра система за сигурност изисква да се знае кой работи на продуктовото съоръжение. Персоналът най-вероятно ще включва местни полуквалифицирани работници, чуждестранни и местни квалифицирани и професионални работници, както и контингент по сигурността, който ще включва най-вече членове на партньорска охранителна фирма. Общ знаменател, често улесняващ терористичните актове, е сривът в комуникацията между тези три групи. Затова е изключително важно всяка група да знае каква роля се очаква да играе и какво да очаква от тази роля, както и какво да очаква от другите групи. Освен това жизненоважно средство за комуникация трябва да е поставено на място, което може да устои на извънредна ситуация и да позволява комуникация както между групите, така и извън обекта в случай на нападение. Ако тези линии на общуване са твърдо установени, хардуерната база е актуализирана и поддържана от обучен персонал както в обекта, така и извън него, най-вероятно повечето проблеми във връзка със сигурността ще бъдат разрешени още преди да успеят да ескалират. Следователно, дори по време на атаката, ще бъдат възможни адекватни реакции за кратък период от време.

Също толкова уязвими за терористични атаки са доставките нагоре по веригата. Всеки енергиен актив има своите специфични средства за транспортиране: за нефта и природния газ транспортът включва или танкери, или сложна мрежа от тръбопроводи. И двете системи са особено уязвими, тъй като често пресичат изолирани географски местности и национални граници. Тези фактори затрудняват координацията на една строга система за сигурност от началото до края. За да се предотврати един такъв сценарий, е важно всички обекти по протежение на транспортния маршрут да са в контакт и да комуникират безпроблемно помежду си. За да се подготвят за тези неизбежни заплахи и да се справят с тях, е нужно да се въведе протокол, който да гарантира, че са координирани всички антитерористични мерки по продължение на международните пътища за доставка. За щастие рискът може да бъде елиминиран до голяма степен просто чрез ясни, прозрачни средства за комуникация между всички участващи страни, дори когато всяка от тях говори на различен език.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.