19.09.2016

Полски език – история и факти

Полски език - история и факти
Полски език – история и факти – EVS Translations

В света съществуват приблизително 55 милиона души, които говорят полски. И както може да се очаква, по-голямата част от тях се намират в Полша, както и в пограничните на Полша райони, като западните части на Украйна и Беларус, Литва и северните части на Чешката и Словашката република. Въпреки това, благодарение на имиграцията от Полша, значителни групи от полскоговорящи могат да бъдат открити също в САЩ, Обединеното кралство, Канада, и Австралия.

Говорим език от вече няколкостотин години, полският е използван в писмен вид за пръв път, когато кралят и основател на полската държава, Мешко I, приема (западното) християнство в средата на 10 век, а с него и латиницата. Въпреки това приемането им първоначално създава известни проблеми, тъй като основната латинска азбука не можела да предаде по подходящ начин всички отличителни звуци, необходими при изговора на старополския език.

Като се има предвид, че полският не се е променил драстично и се изписва на латиница, би следвало да е лесен за научаване, нали? Ами, не съвсем: Полският е адаптирал латиницата, така че тя да отговаря на неговите нужди, създавайки някои „шумолящи“ букви (ć, ę, ł, ń и т.н.) и диграфи (sz, rz, dz, dż и т.н.). Това може да обърка много хора, които не са поляци или славяни, поради непознаване на звука, съответстващ на изписаната буква.

Както при много други езици първият известен писмен източник на полски е свързан с религията – в случая това е папската Гнезненска була, издадена от Папа Инокентий II на 7 юли 1136 г. – но първото известно светско изречение произлиза от Книгата на Хенриков от 1270 г. и представя разговор между съпруг и съпруга, като съпругът казва: „Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj.“ (Ти почивай, а аз ще меля).

Въпреки че в полския има 4 основни диалекта, великополски, малополски, мазовиански и силезиански, не е известно точно кой от тях е изиграл решаваща роля за развитието на съвременния полски език. Това се дължи на обстоятелството, че всеки диалект е допринесъл за езика, тъй като столицата и културните центрове на Полша са се променяли през вековете.

Интересен факт е, че макар полският да се използва от приблизително 1500 години, писмено от 1000 години, и да е адаптирал и приемал различни влияния през цялата си история, първият речник на полския език е издаден едва в началото на 19 век – 6-томен труд от Самуел Богумил Линде, публикуван между 1807 г. и 1814 г.

Ако ви е интересно да научите други факти за полския език, нашите вътрешни писмени и устни преводачи, носители на полски език, са на разположение да ви ги разкрият. Натиснете тук, за да се свържете с EVS Translations още днес.