25.10.2016

Пралинови бонбони / Praline

Пралинови бонбони
Пралинови бонбони / Praline – Дума на деня – EVS Translations

В наши дни като че ли е трудно хората да постигнат съгласие по какъвто и да било въпрос, но има поне едно нещо, което всички обичат − шоколадовите бонбони. Помислете си само − срещали ли сте някога човек, който не обича шоколадови бонбони? И макар че несъмнено всички ги обожаваме, какво знаем за тях в действителност? Да се запознаем по-отблизо с едно от най-обичаните европейски лакомства − пралиновите бонбони!

Според легендата думата praline идва от името на човека, чийто готвач в началото на 18 век е създал тази вкусотия − Маршал дьо Прези Пралин. Малко след появата на бонбоните във Франция думата е записана за пръв път в английската готварска книга A Collection of above Three Hundred Receipts in Cookery (Сборник от над 300 готварски рецепти) през 1714 г. от Мери Кетилби.

Около десетилетие по-късно, през 1727 г., от речника на Ричард Брадли The Family Dictionary (Семеен речник) научаваме за първи път оригиналната рецепта: „Пържени бадеми или пралини, сладкиш, приготвен с помощта на 450 грама от най-добрите захаросани бадеми,…варят се до получаването на бонбони [в сироп от захарна буца], като се разбъркват постоянно, докато изсъхнат“.

Първоначално пралиновите бонбони са се приготвяли само от ядки и захар, а настоящето определение на онова, което всъщност означава думата, зависи от местоположението ви. И докато класическият вариант все още е любимо лакомство във Франция, идеята да се смелят ядките до получаването на пудра ни е дала пралиновите кейкове, сладоледите, а когато се комбинира с шоколад, за да се образува паста, се получава сърцевината на шоколадовите пралини. Белгийските сладкари, които предпочитат по-гладък и течен пълнеж за пралините, често добавят сметана или мляко към сместа от ядки и захар, за да оформят сърцевината. А в южните щати, където захарта е била по-достъпна, пралините губят шоколадовата си обвивка и след като се объркат с масло и сметана, се варят бавно в съд без капак, в резултат на което се получава нещо подобно на фъдж.

Честно казано, когато става въпрос за комбинация от ядки, захар, шоколад или сметана, просто няма грешен начин за приготвяне и консумиране на пралинови бонбони. Освен ако не са изчезнали безследно, докато разяснявате кой вариант е по-добър.