18.12.2014

Възраждането на Concorde

Concorde - EVS Translations
Concorde – EVS Translations

Не са много събитията в сферата на пътуването през последните 50 години, които са оказали такова въздействие като представянето на Concorde. С първия си полет през 1969 г. свръхзвуковият Concorde става символ на английско-френското сътрудничество, отговор на Запада по отношение на модела Туполев Tu-144 на Съветския съюз, а също и символ на лукс и иновация в летенето. Въпреки че е представен за първи път през 1976 г. и изведен от експлоатация през 2003 г. поради проблеми с рентабилността, Concorde продължава да запленява въображението по начин, по който малко други неща са способни да го направят – британците все още често използват израза „момент тип Concorde“ (Concorde moment) за иновации с изключително значение.

Въпреки че първоначалната версия не е била в полет повече от десетилетие, търсенето и привлекателността на самолет „тип Concorde“ не са изчезнали. Точно обратното – нуждата от самолет, който може бързо и ефективно да свързва хора с техните дестинации, изглежда нараства. Според текущата прогноза до 2033 г. годишният глобален икономически растеж се очаква да бъде средно 3,2%, като по-голямата част от увеличението ще дойде от новопоявяващите се пазари в Азия (4,4%), Латинска Америка (3,9%) и Африка (4,7%). Както се очаква, този икономически растеж ще се изрази и под формата на увеличени нужди от пътуване. Общият брой на пътуващите се очаква да нараства с 5% годишно, като броят на малките самолети с широк корпус и тези с една пътека се очаква най-малко да се удвои от 2390 и 13 580 до 5570 и 29 500.

Наред с растежа в цялата индустрия ще възникне и по-голяма нужда от бизнес пътувания и по-голяма необходимост бързо да се достигне до дадена дестинация. За да бъдат посрещнати тези нужди, в момента се разработват 2 модела свръхзвукови самолети. Един от проектите, така-нареченият N+2, в който участват американската компания Lockheed Martin и НАСА, разработва 80-местен пътнически свръхзвуков самолет, който ще може да намали наполовина времето за извършване на полет от една точка на страната до друга, като същевременно ще бъди сто пъти по-тих от Concorde и по този начин ще се редуцира т.нар. „звуков бум“, причинен от пътуването със свръхзвукови самолети. Друг проект, наречен Aerion AS2, с участието на Airbus, разработва 12-местен свръхзвуков самолет изключително за бизнес пътувания, който, макар и да няма отношение към проблема с т.нар. „звуков бум“, предлага повишена ефективност на изразходване на гориво и може да прелети от Лос Анджелис до Токио за 6 часа.

При положение че тези два свръхзвукови самолета все още са на етап 8 – 10 години от момента, в който наистина ще бъдат произвеждани, факт е, че Airbus и Boeing вече не са единственият избор на световния пазар за самолети. Ако вземем предвид компании като руската United Aircraft Corporation и нейното повторно появяване на пазара, Embraer, Bombardier и Mitsubishi, които разширяват гамата си от самолети, развитието на Commercial Aircraft Corporation of China (Comac), както и гореспоменатите компании, които търсят начини да възкресят идеята за Concorde, може би никога преди не е имало такова голямо разнообразие от доставчици, които да отговорят на нарастващото търсене в сектора на въздухоплаването. За производителите на самолети опитите да навлязат на нови пазари и да отговорят на изискванията на авиолинии и компании за лизинг на самолети е от ключово значение. За авиолиниите и компаниите за лизинг това изобилие от избор върви ръка за ръка с определени видове риск: екипажите на авиолиниите ще трябва да се научат да управляват по-голям набор от самолети от още по-голям брой глобални доставчици на още повече езици.

Благодарение на екипите ни, разпределени в 7 офиса в 5 различни държави, в EVS Translations имаме възможност да работим в няколко часови зони и да изпълняваме в срок сложни видове поръчки за превод в сферата на авиационната техника от и на над 50 езика.
Уважаеми производители и доставчици на авиотехника и летищно оборудване, представители на авиолинии и инвеститори в сферата на транспорта, предлагаме ви нашето сътрудничество за качествено предаване на вашето послание към целевия пазар. Очакваме ви, за да ви помогнем да постигнете целта си – предоставяне на точна информация и постигане на ясна комуникация на различни езици. Гарантираме, че дори и най-сложните и предизвикателни текстове ще бъдат преведени точно на желания целеви език. Нашият екип от вътрешни преводачи предоставя професионални преводи на корпоративни документи, технически спецификации и наръчници, както и материали за маркетингови кампании.
Ако желаете да обсъдите вашите предстоящи проекти за превод в сферата на авиационната техника, да зададете въпроси относно цени, срок за предаване на поръчка и допълнителни многоезикови услуги, предоставяни от вътрешния ни екип, ще се радваме да се срещнем с вас в офиса ни в София, за да отговорим на всички ваши въпроси, свързани с преводите в сферата на авиационната техника!
Свържете се с нас на +359 (2) 980 56 68 или ни изпратете имейл още днес на: bg(at)evs-translations.com.