09.10.2014

Превод и телекомуникации: Тихата китайска експанзия

Бизнес колонките в ежедневните информационни блокове са препълнени с новини за добре известни компании: политиките им, икономическите им стратегии или пък пазарните спекулации. А това означава, че повечето статии насочват вниманието си към европейския, американския и китайския пазар. Доскоро разковничето се въртеше около това как да се защитят родните компании от конкуренцията на Китай, или как да бъдат подпомогнати, за да пробият на китайския пазар. Два несъмнено важни въпроса, но репортажите рядко отразяват другото – случващата се тихомълком международна експанзия на китайските компании.

Малко факти

„Huawei“ е най-големият производител на оборудване за телекомуникации в света. Компанията работи с почти всички големи телеком оператори от топ 50. Освен това „Huawei“ поддържа 21 центъра за изследвания и нови разработки. „Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation“, или „ZTE“, е един от топ 5 производители на смартфони в Китай и в топ 10 на смартфон производителите в света.

През последните месеци „Huawei“ започна кампания от поглъщания на фирми, за да разшири присъствието си в Европа. Huawei купи базираната във Великобритания компания Neul, специализираща в облачни технологии и услуги в рамките на интернет, като в същото време инвестира други 1,5 милиарда евро във Франция, за да заздрави партньорствата си, да подкрепи разработките на смартфони и да налее пари в сектора на нови бизнес начинания във Франция. В това време „ZTE“ работеше по засилването на присъствието си в новоразкриващия се пазар на Африка и Близкия изток, докато разширяваше гамата си от продукти в Северна Америка.

Като се съпоставят с пускането на пазара на най-новия iPhone 6, тези начинания получиха изключително малко публично внимание. Въпреки че те, а не тазгодишната най-нова версия устройство на дадена компания, оформят много повече глобалната индустрия на телекомуникации. В България инвестициите в нефинансовия сектор са главно в две направления – на българския телекомуникационен пазар оперират компаниите „Huawei“ и „ZTE“, а в автомобилостроенето заводът за сглобяване на китайски автомобили „Great Wall“ е пример за нов вид сътрудничество между български и китайски бизнес партньори.

Тъй като рано или късно всичко опира до ефективна комуникация, ние имаме специални решения за вас и вашия бизнес. EVS Translations е идеалният партньор за компании, занимаващи се с телекомуникации, които търсят да разширят пазарния си дял в нови и непознати пазари. С глобалното си присъствие и възможност да работи в различни времеви зони, екипите на EVS Translations могат да изпълнят сложни и обемни поръчки за преводи, свързани с телекомуникации, на множество езици. Нашите преводачи специалисти по техническа литература и телекомуникации имат опит в превода на документи от широк набор телеком области, включително технически бюлетини, инструкции, CAD файлове и дигитални бази данни, VoIP и ICT приложения и регистри за онлайн поддръжка и помощ.

Ако искате да обсъдим вашите предстоящи проекти за превод в областта на телекомуникациите и технологиите или се интересувате от превод от редки езици като японски, китайски, хинди, тайландски и корейски, както и от допълнителните ни преводачески бизнес услуги, обадете се днес в нашия офис в София на тел. (02) 980 52 54 или ни пишете на bg(at)evs-translations.com