14.11.2012

Ядрена енергетика vs. възобновяеми енергийни източници

Изчерпването на енергийните ресурси, безопасността и опазването на околната среда предизвикват дискусии за бъдещето на енергетиката по целия свят.

В България предстои референдум, на който трябва да се реши „Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа?“.

АЕЦ „Белене“ е един от най-спорните политически въпроси в новата история на страната. Решението за строеж на централата е взето още през 1981 година и оттогава до днес е променяно неколкократно. Все още не е ясно колко ще струва изграждането, кой ще поеме финансирането и каква ще бъде цената на произведената електроенергия. Няма точни данни и за това колко средства са инвестирани през последните 30 години и как са били използвани.

Алтернатива на ядрената енергия е развитието на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Европейският съюз планира до 2020 година те да доставят 20% от потребяваната енергия. Делът на електроенергията от ВЕИ в брутното потребление на електроенергия в България през 2010 година е 15,1% (според данни на НСИ), но развитието на сектора е поставено под въпрос заради решение на ДКЕВР да въведе такса за достъп до електрическата мрежа. Това доведе до протести на производители на ВЕИ, които смятат, че въведените мерки са в абсолютен разрез с линията, следвана от ЕС, и че ще предизвикат срив в сектора.

Две от най-големите икономически сили – Германия и Япония – вече заявиха намерението си да се откажат напълно от ядрената енергия и да я заменят с енергопроизводство от възобновяеми източници. През 2011 година консумацията на електроенергия от АЕЦ в Германия е намаляла с 23,2%, а тази от възобновяеми източници се е увеличила с 22,9% спрямо 2010 година.

България все още е на кръстопът.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.