22.09.2016

Ръгби / Rugby

Ръгби
Ръгби / Rugby– Дума на деня – EVS Translations

В Рио бяха въведени две нови спортни дисциплини в официалния списък на летните олимпийски спортове – голф и ръгби. Всъщност и двете дисциплини не са нови попълнения – голф и ръгби са играни за пръв път на летните олимпийски игри в Париж през 1900 г., като голфът е изваден от списъка на следващите игри през 1904 г. в Сейнт Луис, а ръгби се играе до олимпийските игри в Париж през 1924 г.

И докато през 1924 г. се е играла версия на играта с 15 играчи, а полувремената са били от по 40 минути, Международният олимпийски комитет гласува да върне отново в списъка на игрите версията ръгби 7 със седем играчи, с полувремена само от по седем минути. Тази версия беше играна на олимпийските игри в Рио и ще я очакваме на предстоящите игри в Токио през 2020 г.

Версията ръгби 7 се е играла в Шотландия през 1883 г. като спортно събитие за събиране на средства за един местен клуб и печели известна международна популярност през 1930 г. Днес тази версия има доста сериозна международна популярност.

Макар да има исторически свидетелства, които доказват, че спортни дисциплини, наподобяващи ръгби, са били играни още от древните римляни и древните гърци, ръгбито такова, каквото го познаваме днес, се развива през 30-те години на 19 век в едно от най-старите частни училище във Великобритания – Училището Ръгби, където бягането с топката при играта на футбол става много популярен спорт.

Първите известни правила са от 1845 г., през 1863 г. е създадена Футболна асоциация и първите клубове, а през 1871 г. се учредява Футболният ръгби съюз и е изигран първият мач на международния съюз, в който един срещу друг се изправят шотландският и английският национален отбори.

Списание The Field съобщава в броя си от 22 юли за първото общо събрание на Футболния ръгби съюз, но първата употреба на самата дума rugby е от 1852 г. в броя от 17 октомври на водещия хроникьор на английската спортна сцена, Bell’s Life in London, and sporting chronicle, където пише, че вестникът до това време вече е публикувал многобройни статии за наскоро създадения нов вариант на футбола: „Чувам, че се правят много спекулации, за да се отгатне кой пише тези публикации за ръгби футбола в Bell.

20 години по-късно Bell съобщава, че мач между Шотландия и Англия е привлякъл повече от 4000 зрители и е завършил с резултат 0:0 и характеризира срещата като „един от най-веселите, енергични и приятни мачове, играни някога според правилата на асоциацията“.

Ако се придвижим бързо напред във времето, почти век и половина след най-веселия мач, ще видим как на последните олимпийски игри мъжкият отбор на страната, където е измислено ръгбито, беше победен на финалите от отбора на Фиджи, а женският отбор на Великобритания се класира след Канада, Нова Зеландия и Австралия.