14.01.2016

Розов кварц / Rose Quartz – Дума на деня

Както вече е известно на нашите читатели, престижният институт по цветовете „Пантон“ всяка година номинира Цвят на годината, като предсказва какви ще бъдат най-актуалните цветови влияния върху модата, красотата, индустриалния дизайн, обзавеждането на дома и интериора. Сигурно помните – миналата година той избра за Цвят на годината цвета Марсала.

И понеже един от двата избрани цвята за 2016 г. е Rose Quartz (розов кварц), решихме да се поровим в етимологията на думата quartz (кварц), която се оказа интригуваща.

Кварцът е твърд минерал, съставен от силициев двуокис, който се среща в скалните образувания. Обикновено е безцветен и прозрачен, но може да бъде и оцветен от примеси и това придава на шестоъгълните му кристали привлекателен естетичен вид.

Освен че е красив на вид, оказва се, че кварцът притежава и някои пиезоелектрически свойства. Кварцовият кристал притежава определена честота на вибрация и се използва при електронните осцилаторни вериги – часовници, радиопредаватели, радиоприемници и т.н.

Думата има неясен произход. В английския език думата quartz е заемка от немската дума Quarz. Първата й употреба е на средногорногермански език от първата половина на 14 век в областта Бохемия. По-задълбочено проучване на етимологията подсказва, че е възможно думата да е умалителна форма на думата twerc със значение на джудже.

Възможно е думата quartz да произлиза от полската диалектна дума kwardy (вариация на думата twardy), дума, която се среща в славянските езици – чешки, сръбски и т.н. Тя има един и същ корен и означава „твърд, стабилен“.

Според символиката на минералите, оцветеният в розово кварц е наричан Камък на любовта. Енергийната му характеристика е тази на безусловната любов, която отваря сърдечната чакра. Това превръща този тип кварц в подходящ за всеки вид любов – безусловна, любов към себе си, семейна любов, романтична любов и т.н. Смята се, че силната му енергия разпалва любовта в почти всяка ситуация. В духовните практики любовната енергия на розовия кристал ни учи да обръщаме тази любов към самите нас и ни помага да повишим самоуважението си и усещането за собствена стойност.

Историята на розовия кварц като талисман за любовни връзки е древна – според различни източници е възникнала още през 600 г. преди Христа. Маски за лице с розов кварц с разкрасяващ ефект са открити в египетски гробници.

Най-ранната регистрирана употреба на думата в английския език е от около 1651 г. от немско-нидерландския алхимик и химик Йохан Рудолф Глаубер в превода от френски език на творбата му Of The Mineral World (За света на минералите): „Камъни, които немците наричат Quartzen и Horstein, съдържащи чисто злато, макар и с примеси от сребро и мед, могат да бъдат изпичани и раздробявани, добивани и извличани с живак“.