23.08.2016

Стюардеса / Stewardess

Стюардеса
Стюардеса / Stewardess – Дума на деня – EVS Translations

Има нещо особено в атмосферата в средата на лятото, което кара хората да се размечтават да напуснат града и да тръгнат на път. Може би причината е в горещината, желанието да се пекат на слънце или просто неуморимата човешка природа, но определено си има причина лятото да е сезонът на пътешествията. Ако се вгледаме в статистиката за пътуването със самолет, ще видим, че 13 от 15-те най-натоварени дни за пътуване са през летните месеци, а според данните за полетите от тази година, 231 милиона пътници се очаква да пътуват с американските авиолинии, което означава 2,51 млн. пътници дневно (331 000 от които ще пътуват в чужбина). На фона на толкова много полети, пътници и разнообразни потребности, нека припомним, че в самолета има една личност, която може да направи пътуването малко по-лесно, отпускащо и приятно за всички – стюардесата.

Знаем, че политически коректният и неутрален по отношение на пола съвременен англоезичен израз е flight attendant, но терминът stewardess (стюардеса) изобщо не звучи обидно. Оригиналната дума steward е спомената за пръв път около 1000 г. след Христа, включена е в речника на Томас Райт и Ричард Пол Вулкър от 1884 г. Anglo-Saxon and Old English Vocabularies и има корени в староанглийския като съчетание от stig, със значение на „антре или част от къща“ и weard (пазач, човек който надзирава част от къщата (в домакински смисъл).

Трябва да минат още 6 века, преди думата да получи формата в женски род stewardess, отбелязана за пръв път в превода от Джеймс Маб от 1631 г. на трагикомедията The Spanish Bawd (Испанската сводница) от Фернандо де Рохас, където пише: „O, непостоянна съдба… свещенослужителка и стюардеса на всяко временно щастие“.

Няколко века делят тази женска версия на думата от днешния й смисъл. Първата форма на онова, което днес схващаме като стюардеса, е дискутирана през 1837 г. от социалната теоретичка Хариет Мартино в творбата й Society in America (Американското общество): „Госпожа Ф. и аз бяхме единствените дами на борда, нямаше стюардеса“, в смисъл, че не е имало жени стюардеси, които да обслужват пътуващите дами.

През 20 век светът става свидетел на възхода на въздушния транспорт и отхвърлянето на викторианските идеали за общуване между половете, а модерната концепция за думата се появява през 1931 г. в брой на United Airlines News: „Подразделенията на „Юнайтед“ по маршрута Чикаго-Сан Диего наеха униформени стюардеси“.

Любопитното е, че макар да асоциираме стюардесите с толкова тривиални неща като нещо за пиене, закуска или възглавница и одеяло, те, също като техните предшественици, носят отговорност за здравето и безопасността на пътниците. Затова, ако сте сред милионите, които ще летят това лято, намерете начин да изразите благодарност към стюардесата!