15.03.2017

Долна камара / Tweede Kamer

Tweede Kamer
Долна камара / Tweede Kamer – Дума на деня – EVS Translations

Днес, 15 март 2017 г., холандците гласуват на парламентарни избори, за да изберат 150-те членове на Tweede Kamer (Долна камара на парламента).

На фона на една крайна десница, която печели позиции из цяла Европа и предстоящите избори във Франция и Германия, днешните избори в Нидерландия ще бъдат показателни за бъдещето на Европа.

След победата на Доналд Тръмп в САЩ и Брекзит социологическите проучвания предсказаха, че настроената срещу ЕС и мигрантите популистка Партия на свободата на Геерт Вилдерс (PVV) може да спечели изборите в Нидерландия, въпреки че според последните резултати съревнованието с Партията за свобода и демокрация (VVD), водена от настоящия министър-председател, Марк Рюте, ще бъде много оспорвано.

Естествено, победителят няма да спечели убедително мнозинство и изборите ще бъдат последвани от дълъг процес на създаване на коалиция, която да състави функциониращо правителство и Долна камара (Tweede Kamer) на нидерландския парламент.

Tweede Kamer, буквално „втора камара“, е долната камара на нидерландския парламент, а другата е Сенатът.
Новоизбраните 150 членове на втората камара, така наречените Tweede Kamerlid, ще заседават в главната зала на нидерландския парламент, за да предлагат и дискутират закони, които могат да бъдат одобрени или отхвърлени, но не и променяни от Сената (на нидерландски: Eerste Kamer или Първа камара).

И макар че нидерландските Staten Generaal (Генерални щати) датират от 1464 г., свикани за пръв път от Филип III, херцог на Бургундия (Филип Добрия), те са разделени на Сенат и Долна камара едва през 1815 г. заедно със създаването на Обединено кралство Нидерландия и с поправка на Нидерландската конституция.

От 1918 г. членовете на Долната камара (Tweede Kamer) се избират за четири години с пропорционална изборна система и партийни листи, докато 75-те членове на Сената се избират за същия период, но от провинциалния парламент или законодателното събрание във всяка провинция в Нидерландия.

Според Оксфордския речник на английския език, терминът Tweede Kamer е употребен за пръв път в печатна форма в английския език едва през 1925 г. в августовския брой на списание Netherlands Indies review от Британската търговска камара за нидерландските Източни Индии, който съобщава за: „Раздвижване в Tweede Kamer на Генералните щати.“ „Раздвижването“ се е отнасяло до нидерландските парламентарни избори, проведени на 1 юли 1925 г., когато Генералната лига на римокатолическите комитети става най-добре представената партия в Камарата на представителите, спечелвайки 30% от местата.

Днес, около век по-късно, в Tweede Kamer отново предстои раздвижване.