28.09.2016

Унгарски език – факти и специфики

унгарски език
Унгарски език – факти и специфики – EVS Translations

Като член на уралското езиково семейство, който произхожда от Западен Сибир, от лингвистична гледна точка унгарският език няма много общо със съседните си езици, които всичките са индоевропейски. В европейското езиково семейство, унгарският е най-близък до финския и естонския език.

Въпреки че латинският език е избран за официален език на Унгария през 11 век, старият унгарски език, който вероятно произхожда от орхонската писменост или тюркската руническа писменост, използвана от Гьок-тюрската империя от 6-ти до 8-ми век, се използва често, когато с латинския език не може да се изрази достатъчно добре дадена концепция. Като например – право на собственост.

Интересен е фактът, че макар латинският език да е приет скоро след създаването на унгарското княжество, по-голямата част на първия официален унгарски документ е написана на гръцки език. Съдържаща главно гръцки, както и няколко топоними на унгарски и няколко на славянски език, „Хартата на монахините от Veszprémvölgy“ се отнася към 997г.

Макар и с почти 6 десетилетия по-стара, „Хартата за основаването на абатството в Тихани“ от 1055 г. пък е първият унгарски документ, който съдържа не само топоними, а се задълбочава и в езика. Написан в по-голямата си част на латински език и понастоящем намиращ се в абатството в Панонхалма, документът съдържа 3 цели изречения на унгарски език с 58 думи и 33 наставки.

Унгарският език е антиеволюционен. Е, до известна степен. Не е голяма изненада, че езиците се променят с времето на базата на вътрешни и външни фактори. Например, сравнен със староанглийския, модерният английски език съдържа по-малко от 4% от най-старите етимони. Латинският език и иврит съдържат не повече от 5%. Унгарският език обаче запазва почти 70%.

За да видите най-старите фрагменти на унгарски език, трябва да отидете в Нова Скотия в Канада. Музеят в графство Ярмут е дом на странен камък с рунически знаци – докато повечето камъни с рунически знаци са написани с помощта на руническата азбука, този конкретно е издълбан със староунгарски букви и заради това дълго време e погрешно тълкуван. Издълбан около 1000 г. (почти 500 години преди Колумб), по време на някои от първите пътешествия на викингите до Новия свят, от унгарец, наречен Тиркир, надписът гласи „Ericson járt e hejen is sok társával“. („Ериксон също посети това място с неговите лордове“.)

За тези, които са свикнали с последователността, плавността и ясната труктура на типичните западни езици, унгарският език може да изглежда доста странно. За информация на начинаещите – няма родове и предлози. Няма определен словоред, освен когато се поставя акцент, така че типичното изречение на унгарски език следва следния словоред: подлог, допълнение, глагол и други части. В допълнение, вместо за подлог да се използват местоимения, последните се подразбират от спрежението на глагола.

Ако търсите доставчик на езикови решения за преводи с унгарски език, който цени подредбата и качеството, EVS Translations е идеалният партньор за вашата фирма. Нашият вътрешен екип от експерти, преводачи с унгарски език ни позволява да предлагаме бързо и надеждно обслужване на рентабилни цени за преводи с унгарски с всякакъв обем. -> Кликнете тук, за да научите повече и/или за да се свържете с преводач с унгарски.