03.07.2013

Фарфале, Ригатони, Пенне, Лингуини / Farfalle, rigatoni, penne, linguine – Дума на деня

Време за паста: фарфале, ригатони, пенне, лингуини

Кога последно ходихте в италиански ресторант? Страницата в менюто с паста вероятно ви изглежда пълна с бомбастични имена. На нея са ви изредени един куп вариации, повечето от които не са били включени в менюто преди 20 години. Това е вярно. Пастата си намери мястото в менюто по целия свят, а след това се настани и в езика.

Ето кратък речник на най-често срещаните видове.

Фарфале – паста във формата на панделка (На италиански думата означава пеперуда)

Равиоли – паста във формата на квадратче с пълнеж.(Всъщност формата може да бъде кръгла, триъгълна, квадратна)

Пенне – означава писалка или перо, паста във формата на куха тръбичка, нарязана диагонално по краищата.

Лингуини – паста във формата на език

Фетучини – паста на дълги ленти

Първите термини за паста използвани в английския език са макарони, ригатони и спагети, но дълго време хората само знаели, че това е нещо свързано с Италия. Истинският час на пастата в английската литература настъпва през 1928 година, когато героят на Съмърсет Моъм Ашъндън показва забележителна нагласа за пътуване до Италия чрез познанията си. Когато го попитали дали обича макарони, той отговорил:”Какво имате предвид под макарони? Това е все едно да ме попитате дали обичам поезия. Обичам Кийтс и Уърдсуърд, Верлен и Гьоте. Когато кажете „макарони”, дали имате предвид спагети, талятели, ригатони, вермичели, фетучини, туфоли, фарфале или просто макарони?

За повечето видове паста, това е било първото им споменаване в английския език, първото и единственото за следващите трийсетина години.