12.12.2017

2017 г.: поглед назад

EVS Translations се разделя с една много интересна за преводаческата индустрия година и поглежда напред към бъдещето и нови предизвикателства
EVS Translations се разделя с една много интересна за преводаческата индустрия година и поглежда напред към бъдещето и нови предизвикателства

EVS Translations се разделя с една много интересна година и поглежда напред към бъдещето!

В началото на годината пред нас стояха много въпроси: какво вещаят звездите на преводаческата индустрия? Ще направи ли своя пробив машинният превод? Ще има ли промени в условията на работа за преводачите? Как ще се промени структурата на индустрията? Един поглед назад за и с EVS Translations.

Вътрешен екип спрямо преводачи на свободна практика: да се наеме преводач на свободна практика е привлекателно – няма фиксирани цени, а поръчките се дават поединично. Минусите включват липсата на сигурност при планирането, както и липсата на последователност на терминологията и качеството. Новото е, че много големи клиенти ще трябва да се откажат от дългосрочните отношения с преводачите на свободна практика, за да оптимизират своята база от доставчици. За EVS Translations принципът на работа с вътрешни екипи е единственият начин да се създадат оптимални условия за клиентите, преводачите и компанията – повече от 70 вътрешни преводачи и редактори ежедневно предоставят висококачествени специализирани преводи.

Частни инвеститори спрямо управлявана от собственика компания: не е необичайно за по-големите компании да придобиват малки или средни такива. Това се случва и в преводаческата индустрия. В Германия най-малко 4 от най-големите 10 преводачески компании са притежавани от частни инвеститори. Управлявана от своя собственик, EVS Translations няма нужда да убеждава акционери, нито да трупа капитали в краткосрочен или дългосрочен план. Клиентът е фокусът. Личният контакт и специализираните екипи за проектен мениджмънт съветват и намират ориентирани към целта, персонализирани решения за клиентите.

Повече от превод: все по-често клиентите търсят един доставчик за целия спектър от решения. Това е нещо, което EVS Translations предоставя от известно време – благодарение на технологичните решения за превод и своите IT екипи. Бъдещето ни предлага Превод като услуга – включително форматиране, услуги, свързани с уебсайтове, оформление (например в InDesign), транскрипция, видео и много други услуги. Това прави дяла на езиковите услуги по-голям.

Машинен превод спрямо превод, извършен от човек: невронният машинен превод вече навлезе на германския пазар. Тези машини се учат и усъвършенстват чрез работата, която извършват. Пускането на Amazon Translate през ноември 2017 г. показва, че времето и цените за превод спадат драстично. Също така е ясно, че резултатът не е толкова добър, колкото при „истински“ превод. Но въпросът е всъщност от какво има нужда клиентът – пасва ли за целта му машинният превод? През 2017 г. EVS Translations не отчете никакъв обрат в изискванията за машинен превод. И все пак следим тенденциите отблизо.

И накрая, но не на последно място: сигурността на данните. Да, дори малките и средни предприятия могат да поддържат стандартите, които лидерите на пазара поставят. Сътрудничеството с регионален компютърен център, сертифициран по ISO 27001, заедно със споразуменията за конфиденциалност, списъците на лицата с достъп до вътрешна информация и прилагането на германския Закон за защита на данните (във всички офиси на EVS Translations) предпазват данните на клиентите с висока степен на сигурност. Ако тези стандарти не са изпълнени, е твърде вероятно компанията да престане да бъде конкурентоспособна.

През лятото на 2017 г. в своя доклад „Пазарът на доставчиците на езикови услуги през 2017 г.“ институтът за пазарни изследвания Common Sense Advisory прогнозира ръст с близо 7 % през тази година в сравнение с 5,52 % през миналата. До 2021 г. индустрията ще се разрасне до близо 50 млн. USD. Изглежда звездите са благосклонни към доставчиците на езикови услуги. Останете на линия, за да разберете какво се случва през 2018 г. на висококонкурентния пазар на езиковите услуги.

И така, EVS Translations ви пожелава спокойни празници и успешен старт на новата година. И през 2018 г. ще бъдем готови с желание и успех да посрещаме проектите за превод и очакваме вашите предизвикателства!

Ваш,

Екипът на EVS Translations