25.03.2019

5G

5G – Дума на деня – EVS Translations
5G – Дума на деня – EVS Translations

Като имаме предвид потенциала, значението и възможностите, с които често свързваме днешната дума, иронията е, че много хора всъщност не разбират какво означава тя. Освен това, макар че най-вероятно ще изминат още няколко години, докато осъзнаем пълния й потенциал, основите на този напредък в комуникацията в момента е в процес на утвърждаване от мрежови/комуникационни агенции в страни от целия свят – като немската федерална агенция Bundesnetzagentur, регулатор на конкурса за 5G мрежата в Германия, който оповести миналата седмица, че не планира да изключва нито една компания от търга, включително и китайската Huawei. Така че, може би няма по-подходящо време да разберем какво представлява 5G и по-конкретно как работи и какво – в положителен и отрицателен смисъл – може да означава за нас в бъдеще.

Първо, нека започнем с демистифициране на името. В свят на все по-сложни акроними, свързани с технологиите, логично е да предположим, че 5G означава нещо изключително сложно, но всъщност не е така. И макар науката зад термина да е техническа (ще се върнем на това по-късно), самият термин е просто съкратена форма на 5-то поколение мобилни телекомуникационни технологии. По същия начин както навлязлата през 2008-ма 4G технология, а по-късно 4G LTE (Long Term Evolution), бяха стъпка напред спрямо вече десет годишната по онова време 3G технология, 5G е просто следващото технологично постижение, което ще ни поведе към третото десетилетие на 21 век.

И както при всички безжични технологии от нашия домашен рутер към масивни клетъчни кули, при 5G технологията всичко опира до технологична наличност, честотна лента и местоположение. Дълго време бяхме спъвани от съчетаването на тези три взаимосвързани проблема. Например, мощни процесори и миниатюрни антени за честотна лента за високи честоти не съществуваха, така че трябваше да разчитаме на съществуващата нискочестотна лента. От друга страна, при грозотата и високите разходи за строителство и поддръжка на масивни клетъчни кули, те трябваше да бъдат разположени на стратегически места и нискочестотната лента със способността на сигнала й да достига по-далеч, беше идеална. С времето обаче технологията напредна и броят на кулите нарасна; броят на наличните честотни ленти обаче не и това доведе до задръстване.

В сравнение с 4G технологията, 5G стана възможна благодарение на напредъка в миниатюризацията на антените с по-висока честотна лента в мобилните устройства, по-голяма процесорна мощ на мобилното устройство и все по-малък отпечатък (с увеличени възможности за обработка), при клетъчните кули и свързаните с тях технологии.

Тези нововъведения ще позволят на 5G да използва значително по-високи честотни ленти (между 30GHz и 300GHz), които преди това не бяха използвани при потребителските устройства и да бъде предложен значително подобрен продукт. В сравнение с 4G LTE, очаква се 5G да осигури пикови скорости, които ще бъдат 20 пъти по-големи – дори и при условия, които са далеч от идеалните, подобрението ще бъде забележимо (очаква се връзките да бъдат 10 пъти по-бързи). Освен по-високите скорости, при 5G ще има значително по-ниска латентност (по-малко забавяне на отговора) и възможност за свързване на по-голям брой устройства на метър (до 1000).

Ако се вгледаме в настоящата скорост за прехвърляне на данни с 4G LTE технология (която е 22Mbps) и дори скоростта на домашния безжичен рутер (която е 50Mbps), 5G, освен че осигурява по-надеждна връзка, лесно ще ги надмине. Като имаме предвид революцията, до която доведе 4G технологията – като почнем от Uber такситата до видео разговорите – съвсем не е необходимо да напрягаме въображението си, за да си представим какво се задава на хоризонта с навлизането на 5G технологията. Удобни и надеждни, високоскоростните данни биха могли да ни откъснат от домашните рутери, да превърнат самоуправляващите се автомобили и виртуалната реалност в безопасна и приемлива иновация за голяма част от хората, да помогнат за създаването и използването на невронен машинен превод и на много други неща, които още не са измислени.

При технологиите винаги съществуват рискове и един от най-големите рискове е сигурността на данните. Естествено, като голяма компания за телекомуникационно оборудване, Huawei (освен всичко друго) се надява да участва и в изграждането на 5G услуги; но тъй като се намира на територията на Китайската народна република, компанията постоянно е подозирана, че осигурява зловредни компютърни програми на китайското правителство, за да се занимава със шпионаж. Въпреки множеството обвинения и подозрения, бяха публикувани много малко доказателства, освен очевидните правителствени връзки в китайската система; от друга страна, като имаме предвид сложността на 5G оборудването, наред с милионите кодирани линии, които ще бъдат необходими на 5G системата, за да функционира ефективно, сигурността е от първостепенно значение и всички заплахи трябва да се приемат сериозно.

Независимо от риска, перспективата пред 5G определено е нещо, което си заслужава, особено като имаме предвид неочакваните предимства, които откриваме в 4G LTE. Тъй като голяма част от това все още звучи като научна фантастика, може би е най-добре да завършим с думи на Джером Крисуел, разказвача в американския нискобюджетен фантастичен филм на ужасите „План 9 от далечния космос“, които той произнася в този ужасно слаб филм: „Ние всички се интересуваме от бъдещето, защото там вие и аз ще прекараме остатъка от живота си.”