25.07.2018

Ол инклузив / All-Inclusive

Ол инклузив / All-Inclusive – Дума на деня – EVS Translations
Ол инклузив / All-Inclusive – Дума на деня – EVS Translations

Ако планирате лятната си отпуска в последния момент, чувствате затруднение в опита си да организирате пътуването на голямо семейство, разполагате с ограничен бюджет или искате да получите максималното срещу парите си, ваканцията ол инклузив е най-подходящото решение за вас.

Концепцията ол инклузив за пътуване и прекарване на свободното време произлиза от първите ваканционни пакети, възникнали в Обединеното кралство, когато на Томас Кук му хрумва да предложи организирани екскурзии през 1841 г., а по-късно агенцията му се разраства и се превръща в една от водещите туристически агенции в света.

Американците първи въвеждат плоското ценообразуване за редица услуги в сферата на туризма и хотелиерството, както е записано във вестник Engin News през 1910 г.: Американската практика на ол инклузив услугите, при които се заплаща обща цена, независимо от това дали в трамвая или в хотела,…в ярък контраст с европейската система на зониране при железопътните билети и скромна цена за стая в хотел с отделни такси за такива услуги…може наистина да бъде въведена.

Въпреки това моделът на ваканцията ол инклузив възниква в Европа, когато през 50-те години на 20 век белгийският национален състезател по водна топка и популяризатор на йогата, Жерар Блиц, решава да създаде ваканционен курорт с атмосферата на олимпийско градче, където хора с различна националност могат да се събират и да се наслаждават на природата, спорта, забавлението, храната и релаксацията. Следвайки философията, че: „целта на живота е да си щастлив. Мястото, където можеш да си щастлив, е тук. Времето, когато можеш да си щастлив, е сега“, Блитц основава компанията Club Mediterranée SA, като открива първия летен палатков лагер на испанския остров Майорка с ниски цени. Там парите не са средство за размяна, тъй като гостите, известни като Gentils Members (любезни членове), получават нанизи с мъниста, които разменят срещу питиета и услуги. През 1965 г. списание Paris Match пише следното: В тези ваканционни селища парите нямат стойност. Ние всички сме милиардери! Живеем в изцяло социалистическа икономика, където всичко е безплатно за всеки.

Когато Paris Match описва революционната идея, Club Med вече управлява 14 летни селища и 11 зимни курорта, а през 1966 г. организира първия си корабен круиз.

Хипи движението, последвано от вълна от масов туризъм и евтини пътувания, оформя по-нататъшния успех на модела ол инклузив с ниски цени и много развлечения, като типичният профил на ранния „любезен член“ − млад, неженен, без предразсъдъци, търсещ приключения, е заменен най-вече от двойки с деца, търсещи ваканционни пакети, които да отговарят на нуждите на всички членове на семейството.

През 2000-та година се появява луксозният туристически сегмент, последван от гъвкавостта на нишовия туризъм, а в днешно време почивките ол инклузив се смятат за най-популярния начин на пътуване в света. Данните показват, че три от всеки четири ваканции през изминалата година са били ол инклузив, като първото място естествено заемат ваканциите ол инклузив с круизни кораби.

С увеличеното предлагане става все по-трудно да се разбере какво точно се предлага и включва, когато се използва терминът ол инклузив. Противно на етимологията на термина, пакетът ол инклузив не гарантира, че всички услуги и разходи за ваканцията са включени и предплатени, тъй като различните пакети предлагат различни варианти на снабдяване с храна, напитки и удобства, които са на разположение безплатно. Например пакетът ол инклузив може да включва три фиксирани хранения на ден или една постоянно достъпна шведска маса, възможност за посещаване на ресторант, където храната се поръчва от меню, или смесица от всичко това; колкото до напитките – докато обикновено в рамките на определени часове се сервират само безалкохолни напитки и местни алкохолни напитки, една надбавка може да ви предостави 24-часов достъп до маркови спиртни напитки. Комбинациите от включени удоволствия на място и извън обекта и такива, които са на разположение при допълнително заплащане, заедно с дейностите и развлеченията, са неограничени, и човек трябва внимателно да проучи всички условия в пакета ол инклузив, за да знае дали може да ползва безплатно басейна, залата за фитнес, сауната, да си направи педикюр или прическа и да се наслади на вечерен коктейл, като гледа шоу след дълъг ден, прекаран в  скуба дайвинг.