10.11.2016

Апартамент / Apartment

Апартамент
Апартамент / Apartment – Дума на деня – EVS Translations

Американската мечта може и да включва притежаването на собствена къща, но мнозина смятат, че е много по-разумно, практично и икономично наемането или закупуването на apartment (апартамент) или, ако използваме британски английски – flat. Според данни от 2014 г. 52% от американските наематели (представляващи 26,5 млн. домакинства и почти 58 млн. души) живеят в сгради от по два или повече апартамента, при това в големи градове като Ню Йорк, Далас и Сиатъл, където цените на имотите са необикновено високи, а голям процент от населението предпочита да живее в апартаменти (съответно 50%, 41% и 38%). И макар мнозина от нас да живеят в апартаменти, много често не ги смятаме за наши собствени жилища, така че какъв е проблемът с апартаментите?

Нашата дума идва от италианската appartimento със значение на „обособено място“ през френската appartement и всъщност има латински корени ad + parte със значение на „отделно място“.

Логично е думата да произхожда от латински, защото тъкмо древните римляни са сред първите, които всъщност развиват концепцията. Но макар че са пионери на идеята, това не означава, че Рим е основоположникът на всички апартаменти. Изглежда това е независима споделена човешка ценност, тъй като съществуват свидетелства за подобни струпвания на единични жилища от класическия период на Мезоамерика в древния град Теотиуакан, чиито разкопки са край столицата на Мексико. Свидетелства за подобен тип жилища има и за племето Хака в Южен Китай и за племето Чако в северозападно Ню Мексико.

Първата известна употреба на думата в английския език идва от превода на Уилям Брауни от 1647 г. на творбата на Марeн льо Роа The History of Polexander: „Той я покани в най-представителния апартамент на големия дворец в Мароко“. При тази употреба на думата, апартаментът може да бъде разглеждан просто като стая и през по-голямата част на 19 век значението й все още е било едностайна квартира (като скромна хотелска стая), както може да се види в творбата на Уолтър Скот от 1815 г. Guy Mannering, където той пише: „ Промъкнах се тихо до прозореца на моя апартамент“.

Първото споменаване на думата в смисъл на многостайно жилище е през 1874 г. в списание Scribner’s Monthly (8 63/2), където се споменава следното: „Апартаментите, някои с шест, а други с десет стаи, включително кухнята и помещенията за прислугата, са предназначени за напълно самостоятелно живеене“.