20.10.2016

Арган / Argan

Арган
Арган / Argan – Дума на деня – EVS Translations

Арган се среща в състава на много козметични продукти. Той се е превърнал в нещо като популярната смесена подправка за октомврийски тиквен пай (канела, млян джинджифил, индийско орехче, бахар и карамфил) − не можете да я избегнете, дори и да искате!

И наистина, трябва да има основателна причина аргановото масло често да бъде наричано „течно злато“. Твърди се, че свойствата на маслото са толкова многобройни, че освен че може да подобри вида на косата, кожата и ноктите ни, то може да обогати кулинарните ни преживявания и като цяло да направи живота ни…ами, по-лъскав като цяло!

Аргановото масло е продукт, извлечен от ядките на аргановото дърво, което е широкоразпространено в Мароко. Малкият кръгъл плод се състои от ядка, обвита в месеста пулпа и дебела кора. За да се извади сърцевината, ядката трябва да бъде счупена. Любопитен факт за процеса на извличане е, че той все още се извършва изцяло ръчно − до този момент всички опити да се механизира са неуспешни. С други думи, обикновено берберските жени се заемат с тази продължителна и тежка работа. Смята се, че процесът осигурява доход на работещите жени в едно традиционно управлявано от мъжете общество и им помага да осъзнаят по-добре собствените си права.

Едно изследване на свойствата на аргановото масло от 2010 г. разкри, че в сравнение с останалите масла, аргановото съдържа по-високи нива на токоферол − химическо съединение, наричано обикновено витамин Е, което притежава силно изразени химиопрофилактични и противовъзпалителни свойства. Аргановото масло е изключително популярно в козметиката заради овлажнителните си свойства и положителния ефект в борбата срещу стареенето на кожата и акнето, а в кулинарното изкуство се използва като съставка в различни дресинги и сосове.

Етимологията на думата argan (арган) се корени в езика на берберите, който се говори основно в Алжир и Мароко, и означава дървото и неговите плодове. Най-вероятно произлиза от името на мароканския град Агадир, откъдето се смята, че произхожда и самото дървото.

Финикийците още през 1550 г. пр. Хр. са записали, че местните хора използват аргановото масло като продукт за разкрасяване и лечение, за да се възстановят след тежкия труд през деня.

Смята се, че тъкмо известният историк и дипломат Лъв Африкански, след като научава за многобройните предимства на маслото, го внася в Европа през 1510 г., където първоначално само знатните кралски особи са имали възможността да се възползват от разкрасителните му свойства. Едва няколко века по-късно екзотичната стока става неизменна част от търговския обмен между Северна Африка и Европа.

Първото писмено свидетелство в английския печат, в което се споменава аргановото дърво, се появява едва през 1809 г., когато Джеймс Грей Джаксън, прекарал 16 години в Мароко и усвоил езика и тамошната култура, публикува своя труд Account of the Empire of Morocco (Описание на мароканската империя).

Първото определение за аргановото масло се появява през 1870 г. в седмото издание на речника Ure’s Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines: „Арганово масло, съставено от ядките на Argania Sideroxylon“.

Почти век и половина по-късно аргановото масло се завръща като международен хит и е високо ценено от онези, които предпочитат органични продукти.