11.07.2018

Морски бряг, плаж / Beach

Морски бряг, плаж / Beach – Дума на деня – EVS Translations
Морски бряг, плаж / Beach – Дума на деня – EVS Translations

Днешната дума обикновено е свързана с ваканцията и повече от половината възрастни американци (52%) и 53% от възрастните англичани я посочват, като мястото на което биха искали да прекарат почивката си. Естествено, това е морския бряг или плажът. Въпреки че, както изглежда, това е нещо, за което всички копнеем (дори тайно), кое в лингвистичен смисъл прави думата beach (морски бряг, плаж) онова, което е?

Когато си мислим за морския бряг, обикновено си представяме слънце, пясък и кристално чиста вода, която се плиска в брега; оригиналният смисъл на думата beach обаче е много по-семпъл.

Първоначално думата beach, която е от неизвестен произход, но вероятно идва от диалектната староанглийска дума bece, със значение на поток, е дефинирана като „ронливи камъни, чакъл на морския бряг“.

Използвана е за пръв път в творба със заглавие Art Survey, създадена около 1535 г., където пише: „Гладкият твърд чакъл на морския бряг заблестя до бяло.“

За да обхване повече вариации на морския бряг, нашата дума придобива по-общ смисъл през следващите около 70 години и включва всички видове морско крайбрежие, особено бреговата ивица, както може да се види в пиесата „Венецианският търговец“ на Шекспир The Merchant of Venice (1600).

Ако всичко изброено дотук изобщо не ви напомня за плаж, не се тревожете – онова, което обикновено си представяме, когато кажем „плаж“, е продукт на туристическата индустрия, индустриалната революция и до голяма степен на викторианците.

Лекарите в ранната викторианска епоха осъзнавали ползите за здравето от озона (O3), но неправилно свързвали мириса на озона с мириса на морския въздух. Смятайки, че това е едно и също, те предписвали на пациентите си посещение на морския бряг. Така онова, което първоначално било смятано за медицинско лечение, бързо се превърнало в пътуване за удоволствие; още повече, че благодарение на индустриалната революция повече хора разполагали с пари и свободно време. Това желание за посещение на морския бряг се проявявало в туристическата индустрия, която бързо станала глобална и оформила образа на тропическия плаж, покрит с пясък.

Накратко, този образ имал голям успех. Като се има предвид, че 20.45-те милиона посетители на Disney World могат да изкривят цифрата, Флорида, която е по същество един гигантски плаж, посрещна повече от 116 милиона туристи през 2017 г., включително близо 8 милиона посетители от чужбина, които подпомогнаха 1,4 милиона местни работни места, като похарчиха над 100 млрд. евро.

С повече плажове и по-малко Дисни атракции, най-популярната туристическа дестинация в Европа изглежда са Канарските острови, автономна област на Испания, а освен това туризмът в ЕС е съсредоточен главно в крайбрежните райони, като най-популярните крайбрежни дестинации са от южна Испания около бреговете на Средиземно море до южна Франция, а след това през северна Италия до Адриатическото крайбрежие на Хърватия.

Хората обичат плажовете! Или както Франки Авалон заявява на Анет Фуничело във филма от 1964 г. Muscle Beach Party (Купон на плажа): „Гледай, морският бряг е пуст и небето се издига право нагоре, а животът ти принадлежи! Това не е ли достатъчно?