08.07.2015

Боза / Boza – Дума на деня

Можете ли да познаете коя английска дума води началото си от думата боза? Подсказваме – това е една от най-старите напитки в Турция. Тъй като ферментиралата храна и напитки добиват все по-голяма популярност, бозата също следва тази тенденция. Всички сме чували, че ферментиралите напитки са полезни за здравето, така че нека проучим бозата – необичайна напитка, която може да бъде приготвена от просо или грис. Може ли тази напитка наистина да бъде суперхрана?

Думата води началото си от Месопотамия, където в шумерски текстове от 9 век пр. Хр. се споменава за ферментирала напитка от просо, подобна на бозата.

Напитката получава името си Boza през 10 век, когато тюрките от Централна Азия започнали да я произвеждат. Първото писмено споменаване на името на напитката се появява през 1070 г. и навежда на мисълта, че е заето от българската сива подобна на квас напитка, която по това време са наричали бузá, което е славянското име на просото.

Някои етимолози вярват, че напитката е била разпространена в Близкия изток, където нидерландски изследователи имали шанса да я опитат. Те се върнали в Европа, като именували всички алкохолни напитки… досетихте ли се вече?… booze.

Бозата не била алкохолна напитка – съдържала само около 1% алкохол вследствие на ферментационния процес, и се е пиела свободно в Османската империя до 16 век, където обичаят за гарниране на напитката с опиум се разпространил и това довело да забраната й.

Английските читатели се запознават с напитката през 17 век. Първите писмени сведения се появяват в речник от 1656 г. и описват бозата като „напитка в Турция, направена от семе, което много наподобява вкуса на нова горчица, и е доста силна“. Бозата била напитка с цвят и гъста консистенция, която не се нравела на всеки.

Днес напитката все още се произвежда и консумира в Турция и на Балканския полуостров, но всяка нация си има своя собствена рецепта. Бозата може да бъде направена от пшеница, грис, булгур и дори оризови семена или директно от брашно; те се смесват с мая, размита във вода, и захар. Традиционната турска боза се сервира с канела и печена леблебия (нахут) предимно през зимните месеци.

Макар да е окачествена като „супернапитка“, е необходимо да се добави голямо количество захар, за да придобие точния вкус, но, разбира се, могат да бъдат използвани и алтернативни подсладители.