28.08.2017

Данъчна ваканция / Tax Holiday

Данъчна ваканция / Tax Holiday – Дума на деня
Данъчна ваканция / Tax Holiday – Дума на деня – EVS Translations

Разопаковайте куфарите и отменете таксито до летището – няма да говорим за такъв тип почивка. И все пак тази, за която ще говорим, не е за избягване, тъй като може да увеличи инвестициите, да стимулира иновациите и развитието, да улесни движението на капитали или просто да намали разходите.

И макар изразът tax holiday (данъчна ваканция) да е относително ново изобретение, думите не са нови. Думата tax произлиза първоначално от латинската taxare със значение на „задължителна вноска, наложена от суверен или правителство“, колкото до думата holiday, която произлиза от староанглийската haligdæg и обикновено означава свещен ден или религиозен празник, тя приема по-разговорното значение „свободен ден от някои дейности“. По същество данъчната ваканция представлява точно това − намаляване или премахване на данъци, мита или наредби за определен период от време за определена икономическа дейност.

И докато много държавни и местни юрисдикции предлагат данъчни ваканции за някои неща, като например за данъка върху училищните доставки през август/септември или за доставките при подготовка за началото на сезона на ураганите на Югоизточния бряг на САЩ и на Мексиканския залив, данъчните ваканции могат да бъдат и мощен стимул за насърчаване на бизнеса. Предлагаме ви някои примери:

Един от най-известните примери за данъчна ваканция е данъчният кредит за изследвания и експерименти в САЩ. Първоначално той е част от Закона за икономическото възстановяване от 1981 година. Този кредит, който все още е в сила, е стимулирал инвестирането на милиарди долари в научноизследователска и развойна дейност. Едно проучване на моментното състояние през 2005 г. показва, че само през тази година освобождаването е позволило на 17 700 корпорации да поискат данъчен кредит за 6.6 млрд. долара.

От началото на 2012 г. Индонезия обяви (и продължава да обявява) няколко данъчни ваканции (някои за период до 20 години) в опит да привлече чуждестранни инвестиции в ключови сектори на икономиката като енергетиката, машиностроенето, минното дело, телекомуникациите и селското стопанство. Освен това в опит да насърчи семейния бизнес, правителството обяви данъчна ваканция и за нови индонезийски компании.

Понеже не искаха да плащат 35% корпоративен данък за репатриране на средства от чужбина, много мултинационални американски компании имаха пари до които просто нямаха достъп, но благодарение на еднократната данъчна ваканция през 2004 г. им бе разрешено да репатрират средства с ниска 5.25% лихва, което позволи незабавния приток на 362 милиарда долара в американската икономика.

Първото споменаване на нашия термин става на 24 април 1950 г. в брой на London Times, където пише:  „Стимулирането на предприятията е по същество най-добре организирано на регионална основа. Понастоящем се извършва с различна решителност от някои колонии. Някои гарантират безплатен внос на капиталово оборудване и „данъчна ваканция“ за новаторски индустрии“.

По-късно, демонстрирайки как идеята за данъчна ваканция е обвързана с други облаги, вестник Journal of the Royal Society of Arts пише през 1978 г.: „Първо имаше тригодишна данъчна ваканция, последвана от период, позволяващ ускорено амортизиране и постепенно увеличаване на данъчните ставки“.