21.02.2017

Международният ден на майчиния език 2017

Международният ден на майчиния език 2017
Международният ден на майчиния език 2017 – EVS Translations

От гледна точка на митологията проектът за построяването на Вавилонската кула, която е достатъчно висока да достигне рая, поставя основите на съвременния мултилингвизъм. От историческа гледна точка езиците се развиват през дълъг процес на естествена лингвистична еволюция.

И докъде сме стигнали? Докато Библията, или поне някои части от нея, е преведена на повече от 2500 различни езика, действителният брой езици, на които днес се говори в света, е приблизително 7000.

Но като се има предвид, че половината от тези езици се използват от по-малко от 3000 души, т.е почти една трета – или по-малко от 1000 и почти 500 езика се класифицират като почти изчезнали (използват се само от ограничен брой възрастни хора), е лесно да се предвиди, че през следващия век е твърде вероятно половината от днешните езици да изчезнат, като това е по-положителният сценарий.

Проучване на Колумбийския университет от 2015 г. предвижда, че в бъдеще е правдоподобно по-малко от 90% от днешните езици да оцелеят в следващия век, като през 22 век в света ще се говори на 600 езика, които най-вероятно ще бъдат опростени версии на това, което познаваме днес.

В процеса на глобализация хиляди езици ще изчезнат и докато някои се утешават, като си представят един бъдещ свят от обединени хора, които общуват на един универсално разбираем език или поне без да съществуват основните лингвистични бариери, експертите предупреждават, че езикът не е просто сбор от думи и граматични правила, а всъщност представлява основата на дадена култура и когато езикът умре, културата умира заедно с него.

В опит да насърчат информираността за културното и лингвистично разнообразие по света ЮНЕСКО и други агенции на ООН взимат участие в ежегодна инициатива – Международния ден на майчиния език. Честването в световен мащаб се отбелязва на 21 февруари, в памет на четирима студенти от Бангладеш, които са убити по време на протест за правото да ползват официално майчиния се език.

ЮНЕСКО ще отбележи Международния ден на майчиния език 2017 с темата Към устойчиво бъдеще чрез многоезично образование, в съответствие с Глобалния дневен ред за образование 2030, а една от целите на организацията е да осигури всеобхватно и качествено образование за всички, както и да насърчи ученето през целия живот.

Всички държави членки се окуражават да насърчават запазването и защитата на всички езици, използвани от народите по света и да ги информират относно насърчаването на техния майчин език и култура.

Модерните технологии като преводаческия софтуер могат да се използват за записване на редки и изчезнали езици, но това не е достатъчно, за да ги запазят живи. Лингвистичното разнообразие, с което разполагаме днес, е незаменимо и докато половината от населението в света говори на два или дори повече езици, което има много предимства, тези предимства не трябва да бъдат за сметка на загуба на културната и лингвистична идентичност.

EVS Translations, като част от индустрията, която улеснява многоезичната комуникация, приветства Международния ден на майчиния език и всички инициативи, които насърчават информираността за лингвистичното разнообразие. Всички наши преводачи работят изключително на своя майчин език и всеки ден в нашите офиси по света е ден на майчиния език.