20.09.2017

Международен ден на мира / International Day of Peace

Международен ден на мира / International Day of Peace - Дума на деня
Международен ден на мира / International Day of Peace – Дума на деня – EVS Translations

Утре светът ще отбележи Международния ден на мира, известен неофициално като Световен ден на мира. Той е отпразнуван за първи път през 1982 г., обявен е от Организацията на обединените нации за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир, а датата 21 септември официално е приета през 2001 г. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня и ненасилие.

Терминът peace навлиза в английския речник в средата на 12 век от старофренската pais (мир, помирение, тишина), произлизаща от латинската дума pacem (договор за мир, липса на война).

Първоначалният смисъл на липса на граждански безредици е употребен за пръв път в осъвременена версия на  Anglo-Saxon chronicle (Англосаксонски хроники) около 1160 г., а смисълът „отсъствие или спиране на война или враждебност“ е записан за пръв път в „Брут“ на Лайамон около 1200 година.

Белият гълъб като един от най-известните символи на мира произхожда от ранното християнство като символ на благост, кротост и на Светия дух и се превръща в символ на застъпничеството на мира около 1917 година. Белият гълъб, нарисуван от Пикасо, става символ на Мирната конференция в Париж през 1949 година, а в думите му „Аз избирам живота пред смъртта, мира пред войната“ силно резонира пацифистката идея. Терминът като израз на защитата на мирните методи като осъществима и желана алтернатива на войната, е изкован от френския писател и борец срещу войната Емил Арно и първата му употреба е записана в речта му от 1902 г. в Изказвания на 10-тия универсален мирен конгрес (Глазгоу, Шотландия): „Негативната програма на пацифизма е насочена срещу войната.

В последното десетилетие станахме свидетели на повече от 30 войни, някои от които продължават и в настоящия момент и е факт, че днес сме по-далеч от световния мир от когато и да било в последните десет години, но все пак има няколко страни в света, които наистина могат да бъдат смятани за мирни и неангажирани в каквито и да било конфликти. Начело на този списък е Исландия като най-мирната страна в света.

Влошаващият се конфликт в Близкия Изток и липсата на глобално решение на бежанската криза допринесоха за това светът да е по-малко мирен и, естествено, вдъхновиха тазгодишната тема на Международния ден на мира: Заедно за мир: уважение, безопасност и достойнство за всички, за насърчаване на уважението, безопасността и достойнството на всички, принудени да напуснат домовете си в търсене на по-добър живот.

Денят, както винаги, ще започне с биенето на Камбаната на мира в седалището на ООН в Ню Йорк, призоваваща за 24-часово прекратяване на вражеските действия по света и ще се съсредоточи върху ангажирането на света да покаже подкрепа към всички бежанци и емигранти. ООН признава загрижеността на приемащите общности по отношение на културните различия, но категорично се противопоставя на разделението на света въз основа на етническите и религиозни различия, а генералният секретар Антонио Гутереш заяви: „Трябва да се противопоставим на циничните усилия общностите да бъдат разделяни, а съседите да бъдат възприемани като „другите“.