27.07.2017

Нови задължения за доклади за устойчиво развитие – засяга ли това и Вашата компания?

Нови задължения за доклади за устойчиво развитие – засяга ли това и Вашата компания?
Нови задължения за доклади за устойчиво развитие – засяга ли това и Вашата компания? – EVS Translations

На 9 март 2017 г., след повече от три месеца закъснение, Бундестагът прие закона, който трябва да затвърди задълженията на компаниите за разкриване на техните нефинансови операции (Gesetz zur Stärkung der nichtfinanziellen Berichterstattung). Това действие е продиктувано от нарастващия интерес на все повече инвеститори към екологичното и социално влияние, което оказват дейностите на компанията. Доклади за устойчиво развитие дават възможност на компаниите да запознаят обществото с мерките, които бизнесът предприема за устойчиво развитие на неговите процеси и производство. Заинтересованите страни са толкова разнообразни, колкото и техните интереси, и включват акционери, инвеститори, бизнес клиенти, частни клиенти, доставчици, правителства, властови органи, неправителствени организации и учени.

За какво става въпрос?

Законът за прилагане на директивата за КСО (корпоративна социална отговорност) − въз основа на Директива 2014/95/ЕС на ЕС от 22 октомври 2014 г. − изисква от компаниите да докладват ежегодно за своите дейности в следните пет области:

  • Екологични въпроси – например емисиите на парникови газове, потреблението на вода, замърсяването на въздуха, използването на (не)възобновяема енергия, опазването на биологичното разнообразие
  • Работни въпроси − например равенство между половете, условия на труд, зачитане на правата на профсъюзите, защита на здравето, безопасност на работното място
  • Социални проблеми − например влиянието и въздействието на дейността на фирмите върху околните общини
  • Спазването на човешките права − например по отношение на веригата на доставки
  • Корупция и подкупи − например спазване на правила за поведение, съответстващи на законите и директивите (комплайънс)

Кой е засегнат?

Задължението за отчитане на корпоративната социална отговорност засяга фирмите, ориентирани към капиталовия пазар

  • … които наемат средно над 500 служители за една стопанска година и
  • … имат общ баланс над 20 млн. EUR или
  • … имат продажби на обща стойност над 40 милиона EUR

N.B. Корпоративните дъщерни дружества не е необходимо да представят свой собствен доклад за КСО, при условие че дружеството-майка публикува доклад за устойчиво развитие, който е в съответствие с разпоредбите на ЕС.

Кога трябва да бъде представен докладът за устойчиво развитие?

Задължението за представяне на доклад за корпоративната социална отговорност ще се прилага с обратна сила за всички финансови години, които започват след 31 декември 2016 г. Крайният срок за публикуване е четири месеца след датата на баланса, освен ако докладът за устойчивостта не е включен в годишния отчет.

Компаниите могат да урегулират дейността си в съответствие с различни национални, европейски и международни рамки като Кодекса за устойчивост, Насоките на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) за многонационалните предприятия, стандарта ISO 26000, Стандартите за глобална инициатива за отчитане или Глобалния договор на ООН. Ако компаниите отказват да приемат някоя от горните рамки, те трябва да обяснят защо.

Това поставя много компании в светлината на прожекторите. Това са предимно международни компании, които не само трябва да изготвят задължителния доклад за устойчиво развитие за пръв път през 2017 г., но и да го преведат от немски на английски или на други езици. EVS Translations е опитен доставчик на преводачески услуги и с удоволствие ще преведе доклада Ви за устойчиво развитие.

Съвет: Включете своя доклад за корпоративната социална отговорност в годишния си доклад. Това спестява не само времето, но и разходите за печат и превод на Вашия годишен доклад, включително и на доклади за устойчиво развитие.

За повече информация се свържете с нас на 02 980 56 68 или ни пишете на salesbg(at)evs-translations.com.

С удоволствие ще Ви запознаем с възможностите за Вашия персонализиран проект за превод!