29.11.2017

Доплеров ефект / Doppler Effect

Доплеров ефект / Doppler Effect - Дума на деня - EVS Translations
Доплеров ефект / Doppler Effect – Дума на деня – EVS Translations

На днешния ден светът отбелязва 214-ия рожден ден на Кристиан Доплер, австрийски математик и физик, на който през 1842 г. му хрумва идеята за Доплеровия ефект.

Доплер научава, че звуковите и светлинните вълни имат по-висока честота, ако източникът се движи срещу наблюдателя, и по-ниска, когато се отдалечава, и публикува наблюденията си в най-известния си труд Über das farbige Licht der Doppelsterne und einiger anderer Gestirne des Himmels (За цвета на светлината на двойните звезди и някои други звезди на небето). Освен това по време на своята двадесетгодишна кариера като преподавател Доплер написва над пет други творби в областта на математиката, физиката и астрономията.

Хипотезата на Доплер е проверена и потвърдена от холандския учен Кристоф Балот през 1845 г. (звукови вълни) и от френския физик Иполит Физо през 1848 г. (електромагнитни вълни).

Естествено първите изследвания и научни статии, свързани с Доплеровия ефект, не са били налични на немски и френски език. И само през 1871 г. понятието е представено на британските читатели в английския превод на Елементарен трактат по експериментална и приложна физика на Адолф Гано, в който е обяснен Доплеровият ефект: „Когато тяло, което е източник на звук, доближи ухото, тонът, който се възприема е някак по-висок от истинския, но ако източникът на звука се отдалечи…възприетият тон е по-нисък. Онагледяването на истината е това, което е известно като принципа на Доплер.“

Последван от въвеждането на Доплеровото отместване (промяната на честотата вследствие на Доплеровия ефект), което води до опознаването на червеното и синьото отместване в спектъра на светлината, при което когато даден източник се движи срещу наблюдателя, дължините на вълните се отместват към по-късите дължини на вълните – към сините, а когато източникът се отдалечава, дължините на вълните се отместват към по-дългите дължини на вълните – към червените. А Доплеровото отместване служи за основа на математическата формула на Хъбъл и Хюмасън за определяне на разстоянието между две галактики чрез измерване на техните червени отмествания, за да се докаже евентуално разширяването на вселената и да се стигне до развиването на Теорията на Големия взрив.

В днешно време Доплеровият ефект се използва в много технологии, които са от полза на хората, като например Доплеровият радар за измерване на скоростта на откритите обекти, което служи еднакво добре на полицията и метеорологичните служби, Доплеровата навигация за измерване на скоростта на летящ обект и разбира се Доплеровата ехокардиография или ултразвук, където използването на Доплеровия ефект позволява определянето на скоростта и посоката на кръвния поток и честотата на звуковите вълни – създаване на изображения на сърцето.