23.08.2013

Гренландия / Greenland – Дума на деня

Наименуването на Гренландия може да се тълкува като предупреждение към рекламните специалисти да бъдат по-внимателни. Според норвежката сага, мореплавателят Ерик Торвалдсон или Ерик Червения, дава името на този обширен остров през далечната 980 година. Той се надявал, че името ще привлече заселници, но много скоро се разнесла мълвата, че островът е всичко друго, но не и зелен.
Дори днес Гренландия не е член на Международната футболна федерация ФИФА, най-вече защото не е в състояние да поддържа тревни терени. Смята се, че Ерик Червения е кръстен така заради цвета на косата си, но съмнителната му реклама на Гренландия ни кара да се питаме дали всъщност не е бил плешив…
Със своите 2 милиона квадратни километра Гренландия е най-големият остров в света и наскоро достигна най-големия брой жители в историята си. Те са все още по-малко от 60,000, така че е малко вероятно гренландците скоро да започнат да страдат от пренаселеност.
Добивът на скариди и риболовът са основни за икономиката на страната. Расте и интересът към нефтени сондажи, откакто шотландската компания Cairn Energy започна да търси находища на нефт. На острова има мини за добив на рубини, а има изгледи и за наличието на други находища на минерали. Основните езици са гренландски и датски, като само 12% от населението говори датски като първи или единствен език. Налице е нарастваща „гренландизация” на страната с около 20,000 гренландски IP адреса, нов университет и правило, според което международните оферти трябва да бъдат оформени само на гренландски. Явно страната е извървяла дълъг път от времето на Ерик Червения.