27.02.2013

Мелба / Peach Melba – Дума на деня

Мелба от праскови е комбинация от Австралия, изискана опера и отлична кухня.

Нели Мичъл е сопрано, което не се радва на особен успех в Мелбърн, затова тя опитва късмета си в Европа. Там става изключително успешна, особено в Париж, Лондон, а след това и в Ню Йорк. Става известна като Нели от Мелбърн и оттам Нели Мелба.

Един от най-известните готвачи на всички времена е французинът Огюст Ескофие, който работи в хотел „Савой“ в Лондон. Нели Мелба пее в Ковънт Гардън, който е разположен много близо до хотел „Савой“, където работи той. Измисля десерта през 1892 г. Праскови, малинов сироп и ванилов сладолед! За да е сигурен, че всички са видели неговото изобретение, както и че всички знаят, че мелбата с праскови е за оперната певица, той го излага заедно с огромна ледена скулптура на лебед, използвана в операта на Вагнер „Лоенгрин“, в която играе Мелба.

Отнема известно време, преди десертът да се наложи. През 1902 г. той започва да се появява в Америка под името „pêche melba“, през 1905 г. в списъка на изисканите храни – хайвер и мелба с праскови. Става действително популярен, когато е включен в една от най-известните готварски книги на всички времена – „Всичко за готварството“ на г-жа Бийтън, която включва мелбата с праскови като рецепта.

Ето как стават популярни Вагнер, Мелбърн, Нели Мичъл и Огюст Ескофие.