11.03.2014

Банкомат / ATM – Дума на деня

Абревиатурата ATM, която означава банкомат, идва от Автоматично касиерско устройство (Automatic Teller Machine). Очевидно отделът „Проучване и развитие“ на банката Barclays е бил много активен през 60-те години на 20 век. Това е първата британска банка, която открива компютърен център през лятото на 1961 г. Но тя прави нещо повече – не само стартира бизнеса с кредитни карти в Англия през 1966 г., но и само година по-късно автоматизира движението и осребряването на чекове благодарение на нововъведение, което помага при разчитането на букви с магнитно мастило.

Истинското нововъведение обаче, което буквално променя света, е въвеждането на ATM. Британският комик Рег Варни предлага да го рекламира, като се снима, теглейки пари от банкомата в клона на Barclays в градчето Енфилд, близо до Лондон, където живее. По стечение на обстоятелствата това е първият клон, където банката инсталира банкомат. Така звездата от телевизионните сериали, популярни навремето, превръща една шега в нещо, което става важен елемент от биографията му, наред с изиграните роли.

Това е първият от над 2 млн. банкомата, инсталирани днес по света – пада се по един на всеки 3 000 души. Всяка секунда от тях се тегли равностойността на 10 000 американски долара. Според статистиката във Великобритания около две трети от парите, с които британците оперират, са изтеглени от банкомати.
У нас до момента има над 5 000 инсталирани банкомата, като по данни на БНБ през 2012 г. от устройствата са били изтеглени общо близо 16, 2 млрд. лв. за цялата страна.