01.10.2014

Бира / Beer – Дума на деня

В момента тече Октоберфест и основна тема е бирата. А немците без съмнение разбират от бира. Смята се, че германската провинция Бавария, където всяка година се провежда Октоберфест, произвежда една от най-добрите бири в света. В крайна сметка качеството и чистотата на бирата там са контролирани от почти 500 години. Всичко започва с първата в света наредба за чистотата на храните – Баварските наредби за чистота от 1516 г. Изискването гласи, че „само вода, хмел и ечемик могат да се използват в производството на баварска бира“.

Да, всичко опира до бирата, но не всичко се отнася до Германия. Вярно е, че думата бира произлиза от старогермански език и че съществуват исторически свидетелства, че немските народи са варили бира още 3 000 г. преди Христа. Немските племена са били най-големите износители на бира за Римската империя. За жалост, тяхната бира е била смятана за нискокачествено питие, подходящо само за варвари като германците! Римляните предпочитали вино.

Същото се отнася и за англичаните. Старият английски вариант на думата бира се появява през 8 век, когато англосаксонците отпиват с наслада от тяхното варено алкохолно питие – ел (ale). В писмените източници от онова време се прави разлика между ел и бира, но не се дава определение какво означава бира и думата изчезва малко след Норманското нашествие, за да се появи отново в английския език през 16 век като име на алкохолна напитка от хмел и малц. В „Хроники“ (Chronicals) от 1503 г. на Ричард Арнолд се съдържа описание на съставките – в превод, „необходими за 60 бъчви с бира“, заедно с техните пропорции и думата е изписана по начина, по който се изписва и днес на английски език. Сто години по-късно думата бира се появява и в пиесата „Хенри IV“ на Шекспир: „Не е ли под моето достойнство това, че ми се иска само кана леко пиво?“, пита принц Хенри. Очевидно бирата тогава не е била считана за питие от висока класа.

Днес на пивото се наслаждават хора от всички слоеве на обществото, особено на празника Октоберфест. Така че, да вдигнем халби с нашия международен и многоезиков запас от думи. Немците казват prost, шведите и норвежците – skål, англичаните – cheers, а ние – наздраве!