10.03.2014

Кредитна карта / Credit card – Дума на деня

Изразът кредитна карта се появява за пръв път в научнофантастичен роман. Става въпрос за невероятен бестселър от края на 19 век, втората книга в САЩ, която се продава в повече от милион екземпляра, изпреварена в класацията единствено от „Чичо Томовата колиба”. В романа на Едуард Белами „Поглед назад: 2000-1887”, се разказва за мъж, който заспива и изведнъж се оказва в нов, по-съвършен свят, около 100 години напред в бъдещето. Това е свят на социалистическа идилия, в който пенсионната възраст е 45 години, кабелните телефони служат за домашно забавление (проповеди по онова време), и може да си поръчаш стоки за дома, които пристигат почти веднага.

В тази книга изразът кредитна карта се появява за пръв път на английски език, при това 11 пъти. Като например в изречението:„Беше му издадена кредитна карта, чрез която той можеше да се снабди… с каквото пожелае, когато пожелае“. Всъщност по днешните стандарти това е по-скоро дебитна карта, а както стана ясно, книгата е научнофантастичен роман. Но тази част от фантазията на Белами се нуждае само от 20 години, преди да се превърне в реалност чрез картите, издадени от Western Union през 1914 г., последвани от много универсални магазини, които започват да откриват сметки на клиентите си.

През 1950 г. Diners Club развива този бизнес главно в сферата на ресторантите, а през 1957 г. American Express започва издаването на кредитни карти в голям мащаб, като привлича много търговци на едро и използва първата карта, която оттогава се превръща в стандарт. Трябва да минат още 10 години обаче, преди кредитната карта да се разпространи и в Европа. Това става първо в Англия през 1966 г. с издаването на Barclaycard.

Мечтата в книгата на Белами се явява възможността да можеш да плащаш за всичко без пари в брой и тя става реалност, но има своята цена. Авторът не се е занимавал с темата за лихвата, но сигурно би бил шокиран, ако узнаеше тази неприятна подробност на нашето време, в което 20 % годишна лихва не е нищо необичайно, а общият брой на картите в обръщение в САЩ например достига 1,5 млрд. В България през 2013 г. е отчетено постоянно нарастване на разплащанията посредством дебитни и кредитни карти, което е вследствие от прогресивното развитие на електронната търговия и все по-големият брой възможности за плащания по електронен път.