19.11.2013

Хърватия / Croatia – Дума на деня

Днес е важен ден за хърватския спорт. След равенството 0:0 срещу Исландия, хърватските национали днес ще се отправят към футболния терен, за да се борят за място на финалите на Световната купа в Бразилия.

Ако победят, това ще бъде тяхното четвърто участие в световни финали, значително постижение, като имаме предвид, че хърватският отбор е създаден едва през 1991 година. За този кратък период страната е участвала в три от четирите турнира за Световната купа, като дори финишира трета през 1998 година след незабравима победа срещу Германия на четвъртфиналите. На полуфиналите Хърватия поведе устремно срещу Франция, страна домакин и фаворит, но накрая загуби с 2:1. Първенството събуди националната гордост и стана сцена за личния триумф на легендарния нападател Давор Шукер, който отбеляза 6 гола на финалите и спечели лелеяната „Златна обувка“.

Хърватия обявява независимост през 1991 година, призната е от Европейската икономическа общност на следващата година, а се присъединява към ЕС на 1 юли 2013 година. Хърватският език става 24-ти официален език в Европейския съюз и продължава да е мистерия за повечето хора, говорещи английски. Той попада в полезрението на британския интерес едва през 1855 година, когато тогавашната Енциклопедия Британика го включва като един от славянските езици. Днес езикът се говори от около 6 милиона души и е признат за официален език в Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Хърватите са споменати за пръв път в превода на Ричард Идън от 1555 година „Десетилетия на Новия свят“, но само като част от списък с националности. Детайлни позовавания на страната и народа на английски език се правят изключително рядко векове наред. В „История на четириногите“, справочник на животинските видове, както реални, така и митологични, авторът Едуард Топсел споменава Хърватското куче. Описанието му от 1607 година наподобява Хърватската овчарка, която е популярна и днес.

По-дълготрайно въздействие върху езика има един артикул от облеклото. През 17 и 18 век е било необичайно европейските войници да носят униформи, но хърватските войници били лесно разпознавани благодарение на техните открояващи се вратовръзки. Този тип вратовръзка била възприета от французите и станала известна с името крават. Днес е популярна като моден аксесоар.

Когато хърватските футболисти се отправят към терена тази вечер, те не може да не осъзнават важната роля на спорта в тяхната кратка модерна история. Някои от тях вероятно са били сред тълпата от около 100 000 души, посрещнала тенис звездата Горан Иванишевич при завръщането му в Сплит след победата на турнира в Уимбълдън през юли 2001 година. Когато Иванишевич играе за пръв път в Уимбълдън като юноша, той прави това под югославски флаг. Като шампион години по-късно, става символ на надеждите и борбите на младата страна и успехът му е отпразнуван с шумна и колоритна веселба. Тази вечер неговите сънародници ще трябва доста да се потрудят, за да оправдаят надеждите.