16.09.2014

Котацу / Kotatsu – Дума на деня

Котацу е дума за една великолепна мебел, която може да се види в много японски домове. Среща се по-често в къщите, отколкото в по-маломерните градски апартаменти. Това е ниска квадратна масичка, малко по-голяма от масата за кафе, около която се разполага семейството, което сяда върху тънки възглавнички, поставени направо на пода. Горната част на масата е подвижна. Когато се вдигне капакът, отдолу остава друга решетеста повърхност, под която е монтиран малък електрически нагревател. Широко одеяло се поставя върху долната повърхност с нагревателя, а отгоре отново се намества капакът. Електрическият нагревател отдолу служи да затопля краката на всички наоколо, но понеже създава опасност от пожар, често за нагряване на котацу се използват алтернативни източници, като например електрически килим, който затопля одеялото.

Уилям Елиът Грифис, американски пастор, лектор и автор, който работи като учител в Япония през 19 век, описва японската история и култура в книгата си „Империята Микадо“ („The Mikado’s Empire“) през 1876 г. В нея той споменава котацу в къща, където е отседнал: „Станах сутринта, влязох в най-хубавата стая на къщата и се сгуших под едно котацу“. По онова време системата за затопляне на котацу е представлявала яма, издълбана в пода с тлеещи въглени в средата – нещо, до което не всеки е смеел да си допре краката.

Котацу в японските домове

Независимо от съмнителните стандарти за безопасност в миналото, днес хората навсякъде из Япония се наслаждават на топлината на котацу – удобно място за общуване на семейството. Понеже японските къщи се отопляват с климатици, монтирани само в основните стаи, през зимата домовете са много студени и на хората им се налага да притичват до студените тоалетни (добре поне, че японските тоалетни са със затоплящи се седалки) и даже притичват, след като са си взели душ от банята до спалнята. При това положение няма по-голямо удоволствие от това да се сгушиш под топлото котацу. Край котацу членовете на семейството вечерят, подгънали крака под топлото одеяло, а когато приключат с вечерята, се излягат върху възглавничките на пода, завиват се с одеялото и се отдават на приятна почивка.