11.06.2014

Либрето / Libretto – Дума на деня

Либрето / Libretto

Либрето е дума, която произхожда от италиански език и означава малка книга. Това не е толкова необичайно, в крайна сметка думите, изпети в операта, често се появяват в тънки книжки.

Думата либрето се появява за пръв път в английския език в „Pamela“, известен роман от Самюел Ричардсън. Историята във формата на писма е публикувана през 1740 г. Думата либрето се появява в дискусия относно величието на английския език и възхитителните постижения на италианската опера (и това е далеч преди Росини, Белини или Верди). Хората, които не обичат опера, могат да се съгласят, че „пиеса от прославения Шекспир може да достави много по-голямо удоволствие на чувствителната душа, отколкото дузина английско-италиански опери”. Дискусията продължава с твърдението, че операта не е толкова лоша, тъй като е комбинация от думи и музика. „Ако либретото, както го наричат, не бъде одобрено, каквито и да са достойнствата на музиката, операта е обречена“.

Това показва голямото значение на текста в операта. Ето два примера: текстовете на прочутия либретист Пиетро Метастазио са използвани от композиторите Перголези, Бах, Керубини, дори от Моцарт, както и от много други композитори, чиито имена не са толкова известни днес. Лоренцо да Понте пък е написал либретото за 28 опери от 11 композитори, сред които Моцарт и Салиери.