02.11.2012

Гост статия: Първата електроцентрала за енергия от сухи горещи скали в Хесен

Überlandwerk Groß-Gerau GmbH (ÜWG), производител на електроенергия от немската провинция Хесен, работи от няколко години за ускоряване на прехода към възобновяеми енергии в района на Рейн/Майн. Основните елементи на този преход включват повишена енергийна ефективност и огромно увеличение на количеството енергия от възобновяеми източници. Като общински енергиен доставчик компанията цели да изгради средства за добив на електроенергия, базирани на принципа на устойчивото развитие. За да постигне това, ÜWG се ангажира да използва наличните в региона източници на възобновяема енергия – по-конкретно биомаса, слънчева и геотермална енергия.

Геотермалната енергия заема специална позиция в това отношение. За разлика от другите посочени източници на възобновяема енергия тя е на разположение през цялата година, независимо от времето или часа от денонощието. Тази отлична разполагаемост я прави енергия с възможност за поддържане на базови товари, което е спешно необходимо, за да се изгради основа за енергийната независимост на региона.

В тази връзка през 2007 г. ÜWG стартира амбициозен проект – първи по рода си в Хесен – за изграждане на иновативна електроцентрала за енергия от сухи горещи скали, който се радва и на политическа подкрепа. Плановете за проекта предвиждат инвестиция от около 35-40 млн. евро. Първата такава централа, която ще произвежда както електричество, така и топлоенергия, вероятно ще отвори врати през 2014/2015 г.

Една геотермална електроцентрала може да произвежда приблизително 25 млн. кВтч зелена електроенергия годишно. Това количество е достатъчно да снабди с електричество около 7 000 домакинства в Грос-Герау и би представлявало значителен принос за постигане на политическата цел на окръга за осигуряване на приблизително 30% от енергопотреблението си от възобновяеми източници до 2020 г. Топлинната енергия, генерирана като страничен продукт от работата на такъв тип централа, би могла да задоволи целогодишните потребности от отопление на близо 400 домакинства, еквивалентно на около 750 000 литра мазут, и да намали емисиите на въглероден диоксид с цели 27 000 тона.

За контакт:

Überlandwerk Groß-Gerau GmbH
Friedrichstrasse 45
64521 Groß-Gerau, Germany

Телефон: +49-6152-7180

www.uewg.de
www.erdwaerme-gg.de