22.11.2016

С какво се различава Естония от другите нации

Естония
С какво се различава Естония от другите нации – EVS Translations

Естония, всъщност, е малко по-различна от повечето страни. Макар да изглежда като малка крайбрежна страна на Балтийско море, всъщност включва приблизително 2222 острова и островчета. Освен това има два дни на независимостта – 24 февруари (1918 г.) е първоначалният ден на независимостта, а 20 август (1991 г.) е „възстановеният“ ден на независимостта, като и двата отбелязват независимост от Съветския Съюз. И поне на теория има три столици (Талин, официалната столица, Тарту, „столицата на културата“ и Пярну, „лятната столица“).

На Естония й се отдава спортът, дори ако трябва да измисля нови видове. В олимпийските дисциплини Естония има „поразяващ брой“ от 25,5 медала на милион жители, но също така се справя отлично и в малко по-алтернативните игри. Сред тях е носенето на съпруги, при което съпругът трябва да носи съпругата си, докато преминава през препятствия за възможно най-кратко време (Естония печели Световния шампионат за носене на съпруги в 11 поредни години − от 1998 г. до 2008 г.), както и люлеенето с превъртане (Kiiking), при което хората се прикрепват към 360-градусови, ръчно задвижвани, въртящи се люлки.

Мъжете от Естония изглеждат издръжливи, но по ирония на съдбата те са дефицит в страната. Макар това да не е необичайно, имайки предвид начина на живот, кариерата и простият биологичен факт, че жените живеят по-дълго от мъжете, в Естония цифрите са малко шокиращи – не само че естонките живеят приблизително 10 години по-дълго от мъжете, но един поглед към населението показва, че има само 84 мъже на 100 жени, като Естония е втора по този показател след Северните Мариански острови.

Макар Талин да е голям средновековен център, признат от UNESCO, столицата е известна и като Силициевата долина на Европа. В Талин има повече нови фирми на глава на населението, отколкото където и да е в Европа, като столицата спомага за разработването на Skype и Hotmail. Освен това всички естонски училища са свързани към интернет, има безплатен WiFi в цялата страна (дори в горите!), на практика всичко може да се плати през мобилен телефон, а Естония е и първата страна в света, която използва технологии за онлайн гласуване на политически избори. Без връзка с това, нека споменем, че Естония е и с най-висок брой кратери от метеорити на земна площ в света.

Освен това Естония разполага и с най-голямата колекция от написани народни песни в света. Като се има предвид този източник на национална гордост, не е изненада, че по време на масовите демонстрации за получаване на независимост от Съветския съюз, по-късно наричани Пеещата революция, се пеят именно тези фолклорни песни.

Без Естония Коледа нямаше да бъде същата. Един от трайните символи на празника, който се използва по целия свят, е коледното дърво, което вероятно произхожда от Естония (освен ако не сте латвиец, който смята, че произхожда от Латвия). Според писмените документи и легендата „Коледното дърво на площада с кметството е поставено от Братството на черните глави през 1441 г., като с това то се превръща в първото обществено коледно дърво, което някога е излагано на показ в Европа“, което е запалено веднага, отбелязвайки по този начин края на пируването в средата на зимния сезон.

Независимо дали планирате пътуване до Естония или се интересувате от други факти за страната или естонския език, нашите вътрешни преводачи с естонски са насреща, за да ви помогнат.
-> Кликнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи с естонски език.