19.09.2017

Еволюция на плащането – от директния бартер, през банкнотите, до блокчейн

Еволюция на плащането – директния бартер, банкноти, блокчейн
Еволюция на плащането – директния бартер, банкноти, блокчейн – EVS Translations

Размяната на стоки, услуги и продукти между хората започва преди съществуването на парите или какъвто и да е изобщо стандарт за стойност. В началото хората са търгували посредством традиционна бартерна система, в която едната страна има и иска това, което иска и има другата, а по-късно – чрез индиректен бартер, при който трета страна участва като доставчик на стоки или просто за да регистрира плащанията.

Всички знаем поговорката, че „ябълки с портокали не се сравняват“, така че, естествено, хората са имали нужда от посредник, който да сравнява стойността на стоките, които си разменяли. Като започнем със солта и едрия рогат добитък като ранна форма на валута и историческите записи от 9 в. пр.Хр. и минем през метала и първите метални отливки, произведени в Индия и Китай, стигаме и до първите щамповани монети, произведени от електрон – природна самородна сплав от злато и сребро, и създадени от Алиат II, цар на Лидия, днес е част от Турция, през 600 г. пр.Хр. Те били щамповани с рисунки, служещи за остойностяване.

С разрастването на търговията в Китай търговците започват да усещат тежестта на изсечените монети, които придружавали големите търговски сделки и около 7-ми век, по време на династията Танг, се въвеждат търговските депозитни разписки, а първите хартиени пари се появяват в региона през следващите четири века.

Почти 200 години по-късно Марко Поло представя концепцията за хартиена валута в Европа и все пак Старият континент запазва силната си привързаност към монетите в лицето на европейските банкери, които ги пазят и издават писмени разписки, които гарантират изсичането на еквивалентната сума в монети при поискване, като тези разписки удобно се разменяли между търговците.

Противно на обещанието да бъдат конвертирани на по-късен етап, истинските хартиени пари се появяват под формата на разписка за сума по сметка, а първите европейски банкноти с фиксирана стойност са въведени от Банката на Стокхолм през 1661 г., като при това шведското кралско управление прибира половината от печалбите, а са издадени твърде много банкноти без покритие, което в крайна сметка довежда до фалита на банката.

Терминът банкнота е записан за първи път през 1695 г. във време, в което европейските банки започват да издават хартиени разписки, като само тези на най-кредитоспособните се приемат извън местните пазари. С разрастването на международната търговия се увеличава и размяната на пари и се появяват първите валутни пазари, на които стойността на дадена валута се влияе най-вече от стабилността на монархията, която я използва, а наред с войните, държавите също започват да употребяват валута.

Истинска революция, макар и без жертви, е първият електронен превод на парични средства чрез телеграф, извършен от Western Union през 1871 г. През 1947 г. Джон Бигинс създава кредитната карта. Двадесет години по-късно първият банкомат е пуснат в експлоатация от Barclays Bank в техния клон в Енфилд Таун в Лондон, така че да работи с чекове, импрегрирани с карбон, и да изплаща максимум 10 лири наведнъж, полагайки основата на пътя към дебитните карти.

Телефонното банкиране е въведено за първи път в началото на 80-те, предлагайки на клиентите да изпращат средства и да плащат сметки чрез телевизор и телефонна линия. По-късно се появява интерактивното онлайн банкиране, а Wells Fargo става първата американска банка, която добавя услуги за управление на сметките на своя уебсайт през 1995 г., а две години по-късно – безконтактното плащане става факт.

Новото хилядолетие прехвърли значителна част от търговията към онлайн пазарите със съответните валути и методи на плащане – от Paypal, през интернет базираните и дигитални валути и най-вече биткойна (въведен през 2009 г. с първата биткойн транзакция – непряката покупка на две пици на стойност 10 000 биткойна, което е равнозначно на над 33 милиона щатски долара по настоящия курс на биткойна), до Apple Pay – услуга, която позволява на клиентите да плащат през своите Apple устройства от 2014 г., за да стигнем до нарастващия интерес на бизнеса и финансовите институции към блокчейн технологията, която позволява на всеки да приема и прави транзакции по възможно най-прозрачен и сигурен начин.