04.07.2016

Произволни факти за Чехия

Произволни факти за Чехия - EVS TranslationsЧехите са сред най-образованите в ЕС и това не е изненада, като се има предвид, че най-старият университет в Източна Европа, както и един от най-старите в света, който не е преустановявал дейността си, е в действителност Карловият университет в столицата на Чехия – Прага.

Но това, което ни изненадва, е че една от най-умните нации в ЕС също така е най-големият консуматор на бира… в света с внушителна годишна консумация от почти 150 литра на глава от населението.

И чехите наистина вярват и се кълнат в бирата си. Все пак може би малко в повече, тъй като изглежда са сред най-малко религиозните нации в света.

Сериозни консуматори на божествена бира и преживели времена, когато бирата е била по-евтина от водата, те са открили първия пункт за изтрезняване в света – изтрезвително, което е „излекувало“ над 180 000 души по време на първите си 30 години работа.

Под въздействието на интоксикацията с бира или не, чехите са измислили дефенестрацията – освобождаване на някого от власт, като буквално го изхвърлят през прозореца. Актът на политическо недоволство е документиран за първи път през 1419 г., но понятието е официално въведено през 1618 г., когато двама имперски управници и техният секретар са изхвърлени от прозореца на Пражкия замък, като разпалват Тридесетгодишната война.

Пражкият замък, посочен в Книгата за рекорди на Гинес като най-големият древен замък в света с площ над 7 хектара (18 акра), е бисерът в короната сред други 2000 замъка, които превръщат страната в тази с най-гъсто разположените замъци в света. И в един от тези 2000 замъци, дворецът Валдщайн, световноизвестният писател и любовник Джакомо Казанова прекарва последните години от живота си в писане на най-известната си книга – Историята на моя живот.

Най-старият работещ астрономически часовник в света, монтиран през 1410 г., се намира в столицата на Чехия, която също така е известна като Града на стоте кули или Златния град.

Но те имат много повече от златно минало, тъй като чехите дават на света концепцията за интелигентни изкуствени същества, които заличават човешката раса, както и думата робот, меките контактни лещи, корабните витла и дори захарните бучки.

Ако ви е интересно да научите други факти за Чехия или чешкия език, нашите вътрешни преводачи, носители на чешкия език, са на разположение да ви ги разкрият.