13.06.2016

Интересни факти за Хърватия

Интересни факти за Хърватия
Интересни факти за Хърватия – EVS Translations

Представете си Хърватия като…

 

1) Столицата на Седемте кралства
Представете си Хърватия. А сега помислете за изключително популярния фентъзи сериал Игра на тронове. Объркахте ли се? А може би са ви нужни 101 далматинци, порода кучета, които произхождат от Хърватия, за да ви упътят? Наистина много сцени от втория сезон на телевизионния сериал нататък са заснети на Далматинското крайбрежие. Известните средновековни стени на хърватския град Дубровник, най-запазената укрепителна система в Европа, са използвани, за да се представи екстериора на King’s Landing (столицата на Седемте кралства).

2) Хомо еректус и Язон и аргонавтите в Амфитеатъра в Пула
Нека да оставим Кралствата във Вестерос и да се отправим към Пула, град на края на полуостров Истрия, където са открити доказателства за присъствието на Хомо еректус преди 1 милион години, а основаването на града препраща към легендата за Язон и аргонавтите. В града има римски амфитеатър, който днес е единственият запазен с четиристенни кули и с изцяло запазени всички три реда.

3) Египетски сфинкс, който охранява една от най-старите католически катедрали
И докато гладиаторите се биели в Пулска Арена, император Диоклециан, единственият римски император, който някога се е оттеглял, избира да направи същото в Сплит (понастоящем вторият най-голям град в Хърватия), където в неговия дворец (понастоящем обект от световното наследство на Юнеско) египетски сфинкс, донесен от Луксор, Египет около 15 век сл. Хр., е трябвало да пази входа към императорската гробница. Но това, което някога е било мавзолеят на императора, днес е една от най-старите католически катедрали в света – катедрала Св. Домниус.

4) Хърватските корени на повелителя на електричеството, на писалката и…… изненада – Марко Поло
Един от най-известните изобретатели и ексцентрици, Никола Тесла, роден в Хърватия, е носел както вратовръзка (Хърватия е дала този моден аксесоар на света), така и папийонка, като и двете са му придавали еднаква магнетична обаятелност, подходяща за повелител на електричеството. Вратовръзката е била част от гардероба на друг хърватски изобретател – Славолюб Пенкала, който изобретява автоматичната писалка и химикалката с твърдо мастило.
Съществуват силни връзки, които предполагат, че венецианският пътешественик Марко Поло всъщност е роден на хърватския остров Корчула.

5) Страна с 1000 острова, с най-малкият град, най-голямата емиграция, но с процъфтяваща икономика
Остров Корчула е един от 1246 хърватски острова. Но по-малко от 50 острова са обитаеми и само 15 имат площ, която е по-голяма от 50 km2 и население над 1000 души. За Хум в Истрия – с по-малко от 20 постоянни местни жители, се предполага, че е най-малкият град в света. И докато Хърватия е една от страните с най-висок процент на емиграция в света, нейната икономика процъфтява – увеличаващи се ключови сектори като туризъм, корабостроене, земеделие и химическа промишленост.

Ако се интересувате от намирането на място или разширяването на бизнеса ви на картата на Хърватия, се консултирайте с EVS Translations, за да научите за нашите устни и писмени преводи с хърватски език, както и за услугите за локализация.