22.08.2016

Произволни факти за Словения и словенците

Словения
Произволни факти за Словения и словенците – EVS Translations

С големина половината от тази на Швейцария и дом на 2 милиона души (0,27% от населението на ЕС) Словения е малка страна, макар зад тези скромни данни да се крие много повече.

Разположена на кръстопътя на Европа, на място, където се срещат Алпите, Средиземноморието, платото Карст и Панонската низина, Словения все още се отличава с една възхитителна непокътнатост. По-голямата част от страната е покрита с гори и се гордее със значителна популация от кафява мечка (повече от 400 индивида), но ако имате желание да се гмурнете още „по-надълбоко“, ще откриете и мрежа от над 10 000 пещери.

Има нещо царствено и величествено в един герб – той символизира историята, определя произхода и се оглежда назад във времена на рицари и девойки. Всичко това е особено актуално за Словения, където най-старият герб „Черната пантера на Карантания“ датира от 1160 година и е по-стар от повечето други в Европа.

Дали ще отнесете Наполеон Бонапарт към категорията революционен гений или диктатор-мегаломан, е въпрос на личен избор, но универсална истина си остава фактът, че не е бил приветстван в страните, които е „посещавал“. Любляна се оказва изключение, като посреща щастливо французина, надявайки се, че той ще донесе по-голяма автономия от австрийската власт. Макар че нещата за Наполеон не приключват добре и австрийците скоро отново се настаняват в Словения, паметникът, проектиран от Йоже Плечник, все още стои на своето място.

Словенците винаги са харесвали местното вино… истински. От 400 годишна лоза в Марибор, все още произвеждаща 25 литра от виното Žametna črnina годишно, до факта, че в страната се пада по една винарна или лозе на всеки 70 души.

Когато става въпрос за ритуали, свързани с дълъг и щастлив брак, има едно популярно място в Словения – църквата „Възнесение на Дева Мария“, разположена на езерото Блед, където младоженецът трябва да пренесе булката по 99-те стъпала, водещи до сградата, а през това време тя трябва да запази мълчание – две трудно изпълними задачи.

За любителите на конни спортове Словения разполага с фермата-конезавод Липица. С история, датираща от 1580 г., това е мястото, където с подкрепата на Хабсбургската аристокрация се създава породата коне липицанер.

Ако проявявате интерес към опознаването и на други факти, свързани със Словения и нейния език (съществуват 32 регионални диалекта), нашите вътрешни писмени и устни преводачи, носители на словенския език, са на разположение да ви ги разкрият.