09.02.2016

Фавела / Favela – Дума на деня

В петък официално беше открит карнавалът в Рио. Той е един от най-известните карнавали в света и изважда на улицата почти два милиона души всеки ден. По време на този прочут карнавал Бразилия и по-конкретно Рио де Жанейро привлича туристи от цял свят.

Малцина биха пропуснали да посетят Копакабана – най-известния плаж в света, както и популярната статуя на Исус Христос, един от символите на Рио, но съществува един аспект от градския живот, който би привлякъл интереса и любопитството на някои, но би отблъснал напълно други – фавелите.

Накратко, фавелата е бедняшки квартал, но ако се задълбочим в темата, ще научим, че има почти 1000 фавели в Рио, където живеят повече от 1,5 млн. души или почти една четвърт от населението на Рио де Жанейро.

Фавелата е много интересно място, ако туристът иска да се докосне до автентичния местен бразилски начин на живот, но причината повечето туристи да избягват да ходят по тези места, е страхът от престъпността, с която Бразилия така или иначе е твърде популярна. Повечето туристи смятат, че посещението на фавела е желателно само когато те водят местни хора и дори тогава това е твърде рисковано начинание, макар повечето фавели да са разположени близо до квартали, където живее средната класа и богаташите. За да преминеш от богат квартал във фавела, понякога е достатъчно само да прекосиш буквално един тесен тунел.

Най-старата фавела в Рио е била създадена през 1879 г., десетилетие след премахването на робството. Първите заселници са били войници и бивши роби, последвани от някои бедни заселници, които с времето били изтласкани от централните градски зони.

Думата favela, естествено, идва от португалски и означава беден квартал и е възможно терминът да произлиза от името на растение, типично за североизточните селски райони на Бразилия (Jatropha phyllacantha).

Думата се появява за пръв път в писмена форма в английския език едва през 1961 г. В книгата си How to Tango: a solo across South America (Как се танцува танго: соло из цяла Южна Америка), Джордж Майкс прави доста подробно описание на фавелата: Насред цялата тази красота и елегантност откривате фавелите… Фавелата е окаяна, разнебитена, мръсна колиба, изградена от пръчки, загниващи дъски, мръсни парцали и картон, по правило за по-малко от 24 часа… Във фавелите няма електричество (освен ако, както се случва често, някой предприемчив фавеладо не успее да се закачи нелегално към електрически кабел).

Не забравяйте обаче, че нещата много са се променили след 60-те години. Повечето съвременни фавели са се появили през 70-те години, за да приютят бразилци, които се преместват от селските в силно урбанизираните райони и бразилското правителство полага много усилия да подобри инфраструктурата в тях.

Според резултатите от изследване, направено през 2013 г., 80% от обитателите на фавелите са горди с мястото, където живеят, а 70% се чувстват в безопасност в тяхното обкръжение и не възнамеряват да напуснат, дори ако приходите им се удвоят.